czwartek, 16 listopada 2017

Zupa krem z buraka z tofu w pięciu smakach

Kocham buraki. Zauważyłam, że ekologiczne gotują się znacznie szybciej. Moją zupę krem z buraków podałam z tofu smażonym w pięciu smakach

Składniki:

2-3 buraki ekologiczne
cebula biała
korzeń pietruszki
przyprawy pięciu smaków ( kupuję w sklepie orientalnym)
łyżka octu ryżowego
tofu naturalne
kolendra
olej

Przygotowanie :

Cebulę kroję w kostkę, szklę na oleju, dodaję szczyptę przyprawy pięciu smaków. Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz korzeń pietruszki. Uzupełniam wodą. Gotuję do miękkości buraków. W połowie gotowania wlewam ocet. Następnie miksuję zupę i dosmaczam jeśli trzeba sosem sojowym. Tofu naturalne kroję w kostkę około 2x2 cm, maczam w marynacie z oleju i przyprawy pięciu smaków.  Smażę na złoto. Podaję z kolendrą.







4 komentarze:

  1. Nie przepadam za burakami, ale coś czuję, że tutaj zmieniłabym zdanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała, bo jeszcze nie jadłam tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nietypowe połączenie, ale wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń