Składniki:
2-3 buraki ekologiczne
cebula biała
korzeń pietruszki
przyprawy pięciu smaków ( kupuję w sklepie orientalnym)
łyżka octu ryżowego
tofu naturalne
kolendra
olej
Przygotowanie :
Cebulę kroję w kostkę, szklę na oleju, dodaję szczyptę przyprawy pięciu smaków. Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz korzeń pietruszki. Uzupełniam wodą. Gotuję do miękkości buraków. W połowie gotowania wlewam ocet. Następnie miksuję zupę i dosmaczam jeśli trzeba sosem sojowym. Tofu naturalne kroję w kostkę około 2x2 cm, maczam w marynacie z oleju i przyprawy pięciu smaków. Smażę na złoto. Podaję z kolendrą.
Nie przepadam za burakami, ale coś czuję, że tutaj zmieniłabym zdanie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała, bo jeszcze nie jadłam tofu :)
OdpowiedzUsuńnietypowe połączenie, ale wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń