wtorek, 20 listopada 2018

Makowiec japoński bez mąki z mielonymi migdałami


Święta coraz bliżej, a ja lubię trochę wcześniej pomyśleć co na nie zrobię. Makowiec japoński upiekłam z mielonymi migdałami i z kaszą manną owsianą pełnoziarnistą. Jest pyszny, jabłka nadają mu wilgoci.

Forma: 22x22 kwadratowa.

SKŁADNIKI: 

mak niebieski  200 g
jabłka  2 szt
mielone migdały 6 łyżek
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
aromat migdałowy 1/2 szt 
jaja 5 szt
masło 100 g
ksylitol/cukier trzcinowy  3/4 szklanki (ksylitolu zawsze mniej bo jest słodszy)
rodzynki 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kasza manna owsiana/ orkiszowa  4 łyżki

cukier puder do posypania ciasta i prażone płatki migdałowe 

Można użyć 10 łyżek mielonych migdałów zamiast owsianej kaszy manny




PRZYGOTOWANIE: 


METODA NA MAK:


Metoda I: Mak wypłukać, zalać wrzątkiem gotować pół godziny. Odcedzić. Zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa z najmniejszymi oczkami.
lub
Metoda II: Mak zmielić w młynku do kawy w trzech - czterech porcjach do momentu aż zrobi się jak mokry piesek. Przełożyć każdą parcję zmielonego maku do garnka i zalać wrzącą wodą z czajnika kilka cm ponad mak. Zamieszać i gotować 20 minut na małym ogniu. Przelać na małe sito do wystygnięcia. 

Rodzynki namoczyć w rumie lub czarnej herbacie. Obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach. Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na średnim a żółtka ubić z ksylitolem/cukrem na puszystą masę, dodać partiami zmielony mak, skórkę z pomarańczy, odcedzone rodzynki, aromat migdałowy, kaszę mannę owsianą ( jeśli nie chcesz jej dodawać dodaj 10 łyżek mielonych migdałów zamiast 6 łyżek), mielone migdały i proszek do pieczenia oraz rozpuszczone chłodne masło. Zmiksować. Na koniec dodać starte na dużych oczkach jabłka i dobrze wymieszać łyżką.  Teraz delikatnie dodawać pianę z białek w trzech partiach. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec w 175 stopniach C przez 50 minut.






































Wystudzić a następnie oprószyć cukrem pudrem z ksylitolu i prażonymi płatkami migdałów. 

8 komentarzy:

  1. Nigdy takiego makowca nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłas z przepisem w mój gust, niekonwencjonalne i pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho i rewelacyjny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O właśnie my też zrobiłyśmy makowiec japoński ale w naszym stylu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny pomysł na mój ulubiony makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o mamo.. kocham mak, maaaak <3 muszę zrobić to ciasto, bo już wiem, że t moje smaki w 1000%:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak apetycznie wygląda. Uwielbiam takie ciacha. Też robię :)

    OdpowiedzUsuń