środa, 6 lutego 2019

Czekoladowy Dutch Baby z bananem i sosem czekoladowym


Pieczony naleśnik Dutch Baby zjemy na śniadanie lub jako deser.

SKŁADNIKI
 Na jedną sztukę:

1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
2 jaja 
1/2 szklanki mleka bez laktozy
1 łyżka kakao
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru kokosowego

2 łyżki śmietanki kokosowej
6 kostek gorzkiej czekolady
orzechy pekan
banan
kilka listków melisy

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać dodać resztę składników i wymieszać ciasto. Odstawić.
Patelnię wysmarować olejem. Rozgrzać piekarnik na 200 stopni C. Włożyć patelnię i kilka minut pozostawić aby się rozgrzała. Wyjąć i wlać ciasto. Włożyć ponownie patelnię do piekarnika i piec ok 20 minut.

Zagotować śmietankę i zdjąć z ognia, dodać pokruszone kostki czekolady. Wymieszać. Wypieczony naleśnik dekorować owocami i polać sosem czekoladowym. Posypać cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Apetyczny. Muszę zrobić, bo mnie zainteresowałaś tym naleśnikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny!
    Zjadłabym wszystko...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjawiskowe zdjęcia. Propozycja czekoladowej rozpusty przesmaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjnie wygląda i z pewnością też tak smakuje

    OdpowiedzUsuń