środa, 8 stycznia 2020

Laksa aromatyczna zupa z curry

Moja wersja  azjatyckiej zupy laska zawiera polecaną przez ze mnie we wcześniejszych przepisach z pastę curry Cosmovedy. Nieustannie będę ją polecała, ponieważ według mnie to najlepsza pasta na rynku. Możecie też taką pastę wykonać sami.

SKŁADNIKI

makaron z czerwonej fasoli adzuki - 1 opakowanie ( lub dowolnego)

pasta curry - 1 łyżka
tofu - 1 opakowanie
opcjonalnie: dorsz lub krewetki lub pierś z kurczaka - 400 g
ok 1,5 l. bulionu warzywnego lub wody
czosnek - 2 ząbki
imbir świeży- 2 cm
sos sojowy - 2 -3 łyżki
pomidorki koktajlowe -kilka sztuk
kolendra świeża do smaku
mleko kokosowe - 100 ml
olej - 2 łyżki
marchewka - 1 szt.
pasta chili sambal- 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Ugotować makaron 7 minut.
Tofu pokroić dość dużą kostkę i zrumienić.
Do garnka wlać olej i dodać pastę curry, utarty czosnek i starty imbir. Wlać ok. 1,5 litra pokrojoną w plasterki marchewkę. Zagotować. Po 10 minutach włożyć wcześniej podsmażone tofu, pociętą w kostkę rybę, krewetki lub pierś z kurczaka. Po 5 minutach dodać pomidorki, wlać mleko kokosowe. Zagotować chwilę.

1 komentarz:

  1. WOW! To na 100% ugotuję!
    Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku!^^

    OdpowiedzUsuń