wtorek, 30 czerwca 2020

Młody bób w pomidorach

Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ryżem naturalnym, choć doskonała będzie grzanka z bagietki posmarowana oliwą i czosnkiem.

SKŁADNIKI:

300 g bobu
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej papryki (ostrej lub łagodnej do wyboru)
bazylia suszona i kilka listków świeżej
kilka listków mięty
garść posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Do wrzącej i lekko osolonej wody dodać bób i gotować ok. 15 minut. Odcedzić i lekko wystudzić. Obrać ze skórek. Do obranego bobu wlać łyżkę oliwy, posolić jeśli trzeba, dodać trochę pieprzu i wymieszać z posiekaną natką i miętą.
Do rozgraniczaj oliwy dodać czosnek, następnie wlać pomidory, paprykę  i dusić ok 5 minut. Dodać suszoną bazylię. Wymieszać. Wylać sos na talerz a na wierzch ułożyć kilka listków bazylii.

5 komentarzy:

  1. w takiej wersji musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię bób w połączeniu z pomidorami. Twoja propozycja wygląda oszałamiająco pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, to danie z groszkiem, którego nigdy nie próbowałem. Dziękuję za przepis, który tu zawarłeś, zrobię to. Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki bób musi smakować super. Nigdy tak nie robiłam, a jak pięknie się prezentuje na talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaintrygowało mnie połączenie bobu w pomidorach :D
    Chętnie wypróbuję :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń