Czekoladowe muffiny na zdrowych mąkach z bananem. Ostatnio sporo piekę muffinek, ponieważ uważam je za pożywne, zdrowe i dobre na śniadanie do lunchboxu.
Składniki:
Rozgrzać piekarnik na 180 st. C
150 g mąki owsianej
50 g mąki jaglanej
50 g mąki lnianej
50 g mąki kasztanowej (opcjonalnie, choć mąka kasztanowa jest bardzo zdrowa, można śmiało zastosować pełnej rutyny mąki gryczanej )
2 banany bardzo dojrzałe ( moje ważyły 200 g)
2 łyżki dobrego kakao
100 ml oleju rzepakowego
po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
100 -120 ml napoju migdałowego lub owsianego
2 jaja (weganie omijają ten składnik)
Przygotowanie:
Banany lekko zmiksować, dodać mleko i olej. Zamieszać. Do miski przesypać suche składniki, zamieszać trzepaczką, wlać mokre składniki wymieszać, wbić jaja. Do formy na muffinki włożyć papiloty i nakładać po 2 lub 2 i 1/2 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 -30 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Papiloty
Papiloty zrobiłam z papieru do pieczenia. Wycięłam kwadraty 16x16 cm. Na wysokiej szklance o dnie ok. 5 cm średnicy formowałam tulipanowe papiloty. Odwróciłam szklankę do góry dnem. Położyłam papier środkiem na dnie a na bokach zaczęłam zaginać fałdy papieru.
https://azgotuj.blogspot.com/2019/04/mufiiny-z-maki-sezamowej-i-maki-quinoa.html
Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:
• Muffiny sezamowe
Ale one muszą bosko smakować!
OdpowiedzUsuńświetne muffinki
OdpowiedzUsuńUwielbiam fit muffiny ❤
OdpowiedzUsuńŚwietne.
OdpowiedzUsuń