Szybkie jeśli dysponujecie słoikiem ciecierzycy w zalewie, słoikiem pieczonej papryki i awokado. Przyda się też sałata.
SKŁADNIKI
opakowanie wrapów np. z ziarnami (u mnie bezglutenowe)
awokado
kilka liści sałaty
hummus:
ciecierzyca 1 słoik (duży)
cytryna 1/2 sztuka
oliwa z oliwek 2 łyżki
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka utartego kuminu lub mielonego
natka kolendry 1 garść
PRZYGOTOWANIE
Całą zawartość słoika wraz z wodą przełożyłam do malaksera (ponieważ wody było zbyt dużo odlałam trochę do kubka, aby potem regulować kremowość hummusu), następnie dodałam oliwę,czosnek, sól (uwaga ciecierzyca jest już słona), sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kminem rzymskim.
Awokado i paprykę pokroiłam w paski.
Na wrapa nałożyłam łyżkę hummusu i rozsmarowałam po całym placku, nałożyłam sałatę, awokado i paprykę. Posypałam czarnym sezamem ( może być czarnuszka lub biały sezam). Całość zrolowałam i pokroiłam w 3 cm kawałki. Można położyć też cebulę , ale dziś, w sylwestra nie chcę jej używać;)
Przygotować tuż przed przyjecie, ponieważ chłodzenie jest zbędę a przy dłuższym trzymaniu w lodówce nasiąkną wodą z hummusu i warzyw.
Pyszne wrapy ❤
OdpowiedzUsuń