piątek, 11 grudnia 2020

Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem

 

Zimowa zupa fasolowa

SKŁADNIKI:

3/4 szklanki fasoli "Piękny Jaś" 

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

2 marchewki

korzeń pietruszki

kawałek selera

łodyga selera naciowego

kawałek pora 

3/4 szklanki zielonej fasolki szparagowej mrożonej

4 kostki mrożonego szpinaku

2-3 łyżki oleju

cebula

czosnek

majeranek

pieprz i sól do smaku

3/4 szklanki makaronu (użyłam gryczany)

1 łyżka sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę "Piękny Jaś" namaczamy w wodzie na całą noc. Odcedzamy i gotujemy godzinę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek. Po chwili dodajemy pocięte warzywa korzeniowe oraz poszatkowanego pora. Podsmażamy chwilę na oliwie. Wlewamy fasolę z garnka w której się gotowała wraz z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rozmrożony szpinak.

Dodajemy wcześniej ugotowany makaron, przelany zimną wodą ( makaron gryczany gotowałam w osobnej wodzie, ponieważ woda jest bardzo kleista. 


1 komentarz: