Z podanego przepisu wychodzą 2 blaszki. Składniki można podwoić.
Składniki:
125 g miodu
125 g cukru muscovado ciemnego (uwielbiam ten dodatek)
50 g masła
300 g mąki orkiszowej
5 g przyprawy do piernika
1 jajo
2,5 g sody
5 g kakao
Przygotowanie:
Cukier muscovado, masło i miód rozpuszczamy na małym ogniu aż zrobi się konsystencja sosu (cukier nie musi się rozpuścić całkowicie, ważne żeby nie było grudek). Odstawiamy do wystudzenia.
Suche składniki przekładamy do miski i przelewamy mieszankę cukru, miodu i masła. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 2-3 dni.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i czekamy aż nabierze pokojowej temperatury. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wałkujemy ciasto na 3 mm. Wycinamy pierniczki. Pieczemy w 190-200 stopniach 8 minut.
Wystudzić. Dekorować według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz