niedziela, 13 grudnia 2020

Pierniczki świąteczne najlepsze do pudełka


Przepis na pierniczki świąteczne, które można przygotować w większej ilości i schować do pudełka albo zrobić na prezent. Można zrobić przepis na lukier dekoracyjny, aby osoba która prezent otrzyma sama udekorowała sobie według swojego pomysłu.

Przygotowałam je z mąki orkiszowej, ponieważ jestem jej fanką. Ma wspaniały smak i jest to najzdrowsza mąka. 

Z podanego przepisu wychodzą 2 blaszki. Składniki można podwoić.

Składniki:

125 g miodu

125 g cukru muscovado ciemnego (uwielbiam ten dodatek)

50 g masła

300 g mąki orkiszowej

5 g przyprawy do piernika 

1 jajo

2,5 g sody 

5 g kakao

Przygotowanie:

Cukier muscovado, masło i miód rozpuszczamy na małym ogniu aż zrobi się konsystencja sosu (cukier nie musi się rozpuścić całkowicie, ważne żeby nie było grudek). Odstawiamy do wystudzenia.


Suche składniki przekładamy do miski i przelewamy mieszankę cukru, miodu i masła. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 2-3 dni.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i czekamy aż nabierze pokojowej temperatury. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wałkujemy ciasto na 3 mm. Wycinamy pierniczki. Pieczemy w 190-200 stopniach 8 minut. 

Wystudzić. Dekorować według uznania. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz