Jabłczanka. Polska jabłczanka! Nieznana w moim rodzinnym domu. Ostatnio mam ciągoty do jabłek ( nie mogę surowych) to wyszukuję tu i ówdzie wszystko co jest jabłkowe, regionalne i polskie... bo wiadomo że polskie jabłka są najlepsze. Ja zrobiłam ją w wersji kremowej. Ale ta zupa podawana jest zwykle kawałkami jabłek, zagęszczana skrobią i podawana z makaronem lub grzankami z chałki.
na 4 porcje
SKŁADNIKI:
4 jabłka (wybrałam champion)
1/2 szklanka wody
sok z 1/2 cytryny
śmietanka migdałowa
prażone migdały
1 łyżka cynamonu
(dodałam także 2 goździki i trochę anyżu)
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Podlewamy wodą, wlewamy sok z cytryny, dajemy przyprawy i gotujemy aż jabłka się rozpadną. Wlewamy śmietankę i miksujemy. Przelewamy do talerzy lub szklaneczek. Posypujemy prażonymi migdałami.
Prosta w wykonaniu, a jednocześnie oryginalna!
OdpowiedzUsuń