piątek, 28 lipca 2023

Ciasto drożdżowe z owocami i cynamonem

Ciasto drożdżowe z malinami i borówkami z cynamonem z migdałową kruszonką. Moje ciasto jest jest w 100 % wegańskie bez cukru. Zamiennikiem jest ksylitol. W nawiasach podałam zamienniki składników, bo ciasto można przygotować z różnymi składnikami. 

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki orkiszowej (pszennej)
50 g oleju (roztopionego letniego masła)
75 g ksylitolu (cukru 100 g cukru)
25 g drożdży ( 3/4 opakowania suchych drożdży)
3/4 szklanki napoju migdałowego nez cukru (ciepłego mleka)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ksylitolu (cukru trzcinowego)
letnie owoce np. maliny borówki jagody

Kruszonka:
1 łyżka mielonych migdałów
1/2 łyżki ksylitolu (cukru trzcinowego)
2 łyżka mąki orkiszowa
1 łyżka oleju (masła)
 


Przygotowanie:

Z ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki ksylitolu lub cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut. Ze składników na ciasto i wyrośniętego rozczynu zagnieść elastyczne ciasto (ok. 8 minut), odstawić w ciepłe miejsce przykrywając np. czepkiem foliowym do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto odgazować czyli ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta mniej więcej 50x30 cm, posmarować odrobiną oleju i posypać cynamonem i ksylitolem (cukrem), rozsypać owoce i zwinąć wzdłuż dłuższego boku  w rulon a następnie w ślimaka. Przełożyć do formy nasmarowanej tłuszczem. Posmarować wierzch np. napojem migdałowym, masłem lub mlekiem i posypać kruszonką. Piec około 20-30 minut w temperaturze 190 stopni C.





3 komentarze: