SKŁADNIKI:
300 g mąki orkiszowej (150 g pełnoziarnistej i 150 g typ720)
1/2 opakowania suchych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru trzcinowego/ miodu lub erytrytolu/ksylitolu
130 ml mleka bez laktozy
40 ml oleju
jajo
do posmarowania wierzchu bułki:1 łyżka mleka/ 1 łyżeczka miodu, ziarna dowolne
PRZYGOTOWANIE :
Podgrzać lekko mleko i rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać. Mąkę przesypać do miski a do mąki wlać mleko z drożdżami, dodać wybranu sposób słodzenia, szczyptę soli,olej i wbić jajo. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Kiedy ciasto będzie elastyczne nałożyć na miskę czepek albo przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki dzieląc ciasto na sześć równych części. U mnie wszyły po 72 g. każda. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Można też ułożyć je do tortownicy tak aby po wypieczeniu dały się odrywać. Wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Piec ok. 20-25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz