SKŁADNIKI:
4 średniej wielkości filety z kurczaka
sól i pieprz
kapary mały słoiczek
pieprz marynowy opcjonalnie
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1/2 szt
masło 1/2 kostki
białe wytrawne wino 1/2 szklanki
oliwa 1 łyżka
ryż basmati ugotowany na sypko
sałata rzymska lub masłowa
natka z pietruszki drobno posiekana ok. 2 łyżek
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć i wytrzreć w recznik papierowy. Położyć na desce i oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron. Zrumienić z obu stron na patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 10-15 minut. W międzyczasie ugotować ryż na sypko np. ze skórką cytryny. Przygotować sos: czosnek pokroić w plasterki. Rozgrzać łyżkę oliwy włożyć czosnek i kapary ( jeśli kapary są duże warto je posiekać przed dodanem), wlać wino i odparować chwilę. Dodać zimne masło i mieszać, na koniec dodać natkę z pietruszki. Wyjąć mięso z piekarnika, położyć na talerz polać sosem i podawać z ryżem oraz sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz