środa, 6 marca 2024

Filet z kurczaka w sosie z białego wina z kaparami

Filet z kurczaka w sosie maślano winnym z kaparami z ryżem basmati i sałatą. 
Podonbe danie robiłam z łososiem, przepis podaję:
Łosoś w sosie z kaparów


SKŁADNIKI:

4 średniej wielkości filety z kurczaka

sól i pieprz

kapary mały słoiczek

pieprz marynowy opcjonalnie

czosnek 2 ząbki

sok z cytryny 1/2 szt

masło 1/2 kostki

białe wytrawne wino 1/2 szklanki

oliwa 1 łyżka

ryż basmati ugotowany na sypko

sałata rzymska lub masłowa

natka z pietruszki drobno posiekana ok. 2 łyżek

olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Filety umyć i wytrzreć w recznik papierowy. Położyć na desce i oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron. Zrumienić z obu stron na patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na 10-15 minut. W międzyczasie ugotować ryż na sypko np. ze skórką cytryny. Przygotować sos: czosnek pokroić w plasterki. Rozgrzać łyżkę oliwy włożyć czosnek i kapary ( jeśli kapary są duże warto je posiekać przed dodanem), wlać wino i odparować chwilę. Dodać zimne masło i mieszać, na koniec dodać natkę z pietruszki. Wyjąć mięso z piekarnika, położyć na talerz polać sosem i podawać z ryżem oraz sałatą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz