wtorek, 25 listopada 2025

Grzanki z pastą z karczochów z szynką


Luksusowa przekąska, idealna na przyjęcia. Chrupiące grzanki z pastą z karczochów polane oliwą truflową. Na wierzch możesz położyć kapary, łososia, szynkę prosciutto cotto, oliwkę, marynowanego grzybka lub tak jak ja suszonego pomidora i bazylię.



    


SKŁADNIKI:

2 słoiki karczochów w oleju lub w zalewie

1 łyżeczka sosu sojowego

bagietka

Dodatki:


2 suszone pomidory

kilka orzechów włoskich prażonych z łyżeczką miodu

plasterek szynki prosciutto cotto 

sól czarna opcjonalnie

oliwa truflowa

rukola

bazylia

1 łyżka słonecznika

1 łyżeczka sosu sojowego


PRZYGOTOWANIE:

Wrzuć karczochy, sos sojowy i 2 łyżki oliwy (jeśli karczochy były w zalewie) do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw do smaku szczyptą czarnej soli (ona daje smak). Słonecznik upraż na średnio rozgrzanej patelni, pod koniec wlej łyżeczkę sosu sojowego. Wymieszaj tak aby sos oblepił ziarna. 

Bagietkę pokrój na małe kromki. Zrumień na grzanki w piekarniku lub w opiekaczu. Posmaruj każdą kromkę pastą z karczocha ułóż wybrany dodatek np. posyp uprażonym słonecznikiem i bazylią. Na wierzch połóż połówkę orzecha lub połowę kapara. 

2 komentarze:

  1. This looks so good. Thank you for sharing this recipe. Happy Thanksgiving!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką przekąskę warto podać gościom, będą zachwyceni. Absolutnie świetne grzanki i pasta:)

    OdpowiedzUsuń