niedziela, 1 lipca 2012

Krem brulee

Składniki:

10 żółtek
200 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
20 dag cukru
3 łyżeczki cukru trzcinowego
koniecznie: esencja waniliowa lub laska wanilii

Krem brulee


Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą. Mleko i śmietana nie powinna być z lodówki.

2. Wlej do pojemniczków żaroodpornych i zapiekaj  godzinę w temperaturze  150 stopni.

3. Po tym czasie posyp cukrem trzcinowym i zapiecz pod grillem aby karmelizować cukier.

4. Schłódź w lodówce, podawaj z owocami jagodowymi i liśćmi melisy.

2 komentarze:

  1. Ależ smakowicie wygląda! Uwielbiam ten deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny deser!!! ale smaku mi zrobiłas ;)

    OdpowiedzUsuń