wtorek, 7 sierpnia 2012

Dal z soczewicy ze szpinakiem z rybą w gorczycowej masali

Składniki: 

3 płaty filetu z dorsza
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka gorczycy
pół łyżeczki kurkumy
3 łyżki oleju z gorczycy

Dal:
szklanka żółtej soczewicy
kostka mrożonego szpinaku w liściach
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka kuminu
pomidor
sól
papryczka chilli















Przygotowanie:



1. Zacznij od przygotowania masali, którą posmarujesz rybę: cebulę pokrój w piórka, czosnek rozetrzyj na papkę. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju z gorczycy, dodaj sproszkowaną łyżkę gorczycy i kurkumy, sól. Kiedy cebula będzie miękka zmiksuj wszystko na papkę. Po wystygnięciu posmaruj filety i zwiń w rulony.

2. Ugotuj soczewicę na półtwardo z solą. Na patelni na łyżce oleju upraż kumin z kurkumą i czosnkiem. Dodaj rozmrożony szpinak, wsyp ugotowaną soczewicę i dolej nieco wody. Gotuj, aż soczewica będzie miękka, teraz dosyp papryczkę chilli oraz pokrojony w kostkę pomidor niech nieco zmięknie.

3. Rybę umieść w naczyniu do parowania i niech pozostanie na małym ogniu ok 20 minut.

Rybę umieść w naczyniu do parowania w tym samym czasie kiedy w drugim garnku przygotowujesz dal.


Całość posyp świeżą kolendrą.



Kuchnia indyjska

1 komentarz: