środa, 8 sierpnia 2012

Masz niskie żelazo we krwi? Jedź zupę z dyni z pestkami i mleczkiem kokosowym



Zupa z dyni


Pestki dyni zawierają duże ilości żelaza. Można dodawać je praktycznie wszędzie. Do zupy, do past warzywnych, pasztetów, granoli i sałatek. Kupuję duże opakowanie bio pestek.




Składniki:

dynia kawalek
czerwona cebula
przyprawa curry
1 słodki ziemniak
mleczko kokosowe
papryczka chilli
gałka muszkatołowa
1 łyżka oleju kokosowego
pestki dyni 


Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę zeszklij na odrobinie oleju kokosowym. Dadaj pokrojoną dynię.

2. Całość zalej 1,5 litra bulionu, dodaj batata pokrojonego w duże kawałki. Gotuj ok. 20 minut. 

3. W między czasie dodawaj przyprawy: 1 łyżeczkę curry, małą papryczkę chili, gałkę muszkatołową.

4. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj mleczko kokosowe i zblenduj.

5. Upraż pestki dyni i posyp zupę.








4 komentarze:

  1. tak się składa, że mam anemię ;)
    pozdrawiam!,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj niefajnie. W torebkę zapakuj pestki i jedz gdzie się da i ile się da:)

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam zupy z dyni. Kiedyś ravioli z nadzieniem dyniowym, doprawione parmezanem ale było absolutnie niezjadliwe. Twoja zupa wygląda tak pysznie, że chyba pora się przełamać i ugotować z dyni coś samemu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będzie Ci smakowała podziel się ze mną wrażeniami:)

      Usuń