Zupa z dyni
Pestki dyni zawierają duże ilości żelaza. Można dodawać je praktycznie wszędzie. Do zupy, do past warzywnych, pasztetów, granoli i sałatek. Kupuję duże opakowanie bio pestek.
Składniki:
dynia kawalek
czerwona cebula
przyprawa curry
1 słodki ziemniak
mleczko kokosowe
papryczka chilli
gałka muszkatołowa
1 łyżka oleju kokosowego
pestki dyni
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę zeszklij na odrobinie oleju kokosowym. Dadaj pokrojoną dynię.
2. Całość zalej 1,5 litra bulionu, dodaj batata pokrojonego w duże kawałki. Gotuj ok. 20 minut.
3. W między czasie dodawaj przyprawy: 1 łyżeczkę curry, małą papryczkę chili, gałkę muszkatołową.
4. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj mleczko kokosowe i zblenduj.
5. Upraż pestki dyni i posyp zupę.
tak się składa, że mam anemię ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Oj niefajnie. W torebkę zapakuj pestki i jedz gdzie się da i ile się da:)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam zupy z dyni. Kiedyś ravioli z nadzieniem dyniowym, doprawione parmezanem ale było absolutnie niezjadliwe. Twoja zupa wygląda tak pysznie, że chyba pora się przełamać i ugotować z dyni coś samemu.
OdpowiedzUsuńJeśli będzie Ci smakowała podziel się ze mną wrażeniami:)
Usuń