Składniki:
2 twarde ale dojrzałe gruszki
3 łyżki mąki pszennej razowej lub orkiszowej
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki cukru waniliowego np. trzcinowego lub szczypta mielonej wanilii
otarta skórka z 1/2 szt. cytryny
listki melisy do smaku
cukier puder do posypania
kilka łyżek oleju lub oleju kokosowego i do smażenia
Przygotowanie:
1. Gruszki zetrzyj na dużych oczkach na tarce, odjcisnij sok.
2. Dodaj jajko i mąkę, proszek, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
3. Wymieszaj na gładkie ciasto.
4 . Na średnio rozgrzaną patelnię nakładaj za pomocą łyżki porcję ciasta i smaż małe placuszki. Z podanych składników wyszło sześć szt.
5. Odsącz na ręczniku papierowym jeśli to konieczne.
6. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem jeśli lubisz i dodaj jeśli masz listki melisy lub mięty.
1-2 łyżeczki cukru waniliowego np. trzcinowego lub szczypta mielonej wanilii
otarta skórka z 1/2 szt. cytryny
listki melisy do smaku
cukier puder do posypania
kilka łyżek oleju lub oleju kokosowego i do smażenia
Przygotowanie:
1. Gruszki zetrzyj na dużych oczkach na tarce, odjcisnij sok.
2. Dodaj jajko i mąkę, proszek, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
3. Wymieszaj na gładkie ciasto.
4 . Na średnio rozgrzaną patelnię nakładaj za pomocą łyżki porcję ciasta i smaż małe placuszki. Z podanych składników wyszło sześć szt.
5. Odsącz na ręczniku papierowym jeśli to konieczne.
6. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem jeśli lubisz i dodaj jeśli masz listki melisy lub mięty.
Ja tylko czekam, aż gruszki u mojej babci w sadzie będą dojrzałe... ona akurat ma takie twarde, a soczyste, dokładnie takie jak lubię! Myślę, że pasowałyby do takich placuszków jak ulał:)
OdpowiedzUsuńMuszę ich spróbować!
OdpowiedzUsuńplacki z gruszką mogą być fajne :)
OdpowiedzUsuńLubie jablkowe racuchy, ale gruszkowych jeszcze nie probowalam. Musze nadrobic, bo wygladaja smakowicie!
OdpowiedzUsuńZróbcie dziewczyny, bo smak zaskakuje. Jak zrobicie podzielcie się wrażeniami, pliz:)
UsuńRobiłam podobne, tylko z jabłek. Ciekawe, że na gruszki jakoś nie wpadłam.
OdpowiedzUsuń