środa, 8 sierpnia 2012

Placuszki z gruszką


Bardzo smaczne, aromatyczne i zaskakujące racuszki z gruszką. Możesz użyć innej mąki. Nie musi być pełnoziarnista.


Składniki:

2 twarde ale dojrzałe gruszki
3 łyżki mąki pszennej razowej lub orkiszowej
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1-2 łyżeczki cukru waniliowego np. trzcinowego lub szczypta mielonej wanilii 
otarta skórka z 1/2 szt. cytryny
listki melisy do smaku 
cukier puder do posypania 
kilka łyżek oleju lub oleju kokosowego i do smażenia

Przygotowanie:

1. Gruszki zetrzyj na dużych oczkach na tarce, odjcisnij sok.

2. Dodaj jajko i mąkę, proszek, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.

3. Wymieszaj na gładkie ciasto.

4 . Na średnio rozgrzaną patelnię nakładaj za pomocą łyżki porcję ciasta i smaż małe placuszki. Z podanych składników wyszło sześć szt.

5. Odsącz na ręczniku papierowym jeśli to konieczne.

6. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem jeśli lubisz i dodaj jeśli masz listki melisy lub mięty.




6 komentarzy:

  1. Ja tylko czekam, aż gruszki u mojej babci w sadzie będą dojrzałe... ona akurat ma takie twarde, a soczyste, dokładnie takie jak lubię! Myślę, że pasowałyby do takich placuszków jak ulał:)

    OdpowiedzUsuń
  2. placki z gruszką mogą być fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie jablkowe racuchy, ale gruszkowych jeszcze nie probowalam. Musze nadrobic, bo wygladaja smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zróbcie dziewczyny, bo smak zaskakuje. Jak zrobicie podzielcie się wrażeniami, pliz:)

      Usuń
  4. Robiłam podobne, tylko z jabłek. Ciekawe, że na gruszki jakoś nie wpadłam.

    OdpowiedzUsuń