poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Zupa z białych warzyw


Zupa z białych warzyw smakuje o każdej porze roku. Zimą rozgrzewa a latem sprawia ze jesteśmy lekko najedzeni. 

Składniki:

1,5 l bulionu warzywnego (może być z dobrej jakości kostki)
1 mały kalafior
1 fenkuł
korzeń białej pietruszki
kalarepa
biała fasola mamut kilka strąków 
kilka małych ziemniaków
kawałek białej części pora
sól i pieprz do smaku
koperek z fenkułu lub zwykły koper
oliwa do polania
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:


Warzywa obrać i umyć. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, plasterki a kalafiora podzielić na różyczki i wyrzucić do gorącego bulionu. Gotować do miękkości warzyw kilka minut (ok.10). Posypać koprem z fenkułu, lub zwykłym koperkiem, doprawić pieprzem i polewamy oliwą. 






4 komentarze:

  1. nie jestem jakąś wielką fanką zup, ale tą chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jestem fanką zup z warzywami:)
    Dzisiaj moja mama zrobiła dla mnie brokułową z kluseczkami serowymi;]
    Kiedyś dodam je na bloga - naprawdę polecam:) z żółtego sera<3

    OdpowiedzUsuń
  3. mhmm, zupa...pewnie aromatyczna, nie jadłam takiej jeszcze;)

    OdpowiedzUsuń