Zupa z białych warzyw smakuje o każdej porze roku. Zimą rozgrzewa a latem sprawia ze jesteśmy lekko najedzeni.
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego (może być z dobrej jakości kostki)
1 mały kalafior
1 fenkuł
korzeń białej pietruszki
1,5 l bulionu warzywnego (może być z dobrej jakości kostki)
1 mały kalafior
1 fenkuł
korzeń białej pietruszki
kalarepa
biała fasola mamut kilka strąków
kilka małych ziemniaków
kawałek białej części pora
sól i pieprz do smaku
koperek z fenkułu lub zwykły koper
oliwa do polania
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
biała fasola mamut kilka strąków
kilka małych ziemniaków
kawałek białej części pora
sól i pieprz do smaku
koperek z fenkułu lub zwykły koper
oliwa do polania
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obrać i umyć. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, plasterki a kalafiora podzielić na różyczki i wyrzucić do gorącego bulionu. Gotować do miękkości warzyw kilka minut (ok.10). Posypać koprem z fenkułu, lub zwykłym koperkiem, doprawić pieprzem i polewamy oliwą.
nie jestem jakąś wielką fanką zup, ale tą chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńA ja jestem fanką zup z warzywami:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj moja mama zrobiła dla mnie brokułową z kluseczkami serowymi;]
Kiedyś dodam je na bloga - naprawdę polecam:) z żółtego sera<3
taka zupka na upały - idealna :)
OdpowiedzUsuńmhmm, zupa...pewnie aromatyczna, nie jadłam takiej jeszcze;)
OdpowiedzUsuń