sobota, 10 sierpnia 2013

Kotleciki z pomidorów


Pomidory są najlepsze teraz. Najsmaczniejsze. Lubię dotykać szypułek. Uwalnia się wtedy nieprzeciętnie piękny zapach. 


3 duże twarde pomidory  ( w mnie gatunek Czarny Krym)
mozzarella
kilka filecików anchois

Panierka:
6 łyżek czubatych bułki tartej
 2 łyżki tartego parmezanu
sól 
bazylia

Składniki panierki wymieszaj razem.
mąka
2 jajka rozkłócone
sporo oleju do smażenia

Umyj pomidory i pokrój na pół centymetrowe plastry. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki (ok 3 mm). 
Ułóż plaster pomidora, mozzarellę, anchois, plaster pomidora. Całość obtocz w mące, potem w jajku i w przygotowanej panierce. Zrób kilka takich kotlecików z pozostałych produktów. Smaż mocno rozgrzanym oleju. Odsączaj na papierowym ręczniczku. 
Smaczne na gorąco i na zimno. 



18 komentarzy:

  1. muszą być pyszne!! koniecznie do zrobienia bo pomidory wielbię :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiedziałam, że jest taki gatunek pomidorów, brzmi bardzo romantycznie:)
    a potrawa ciekawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysłowe!:) takiej wersji pomidora jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. O nie wiedziałam, że są takie pomidory. Świetnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pomidory, szczególnie te z domowego ogródka:) Smakowity przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. opanierowany pomidor?! Nigdy bym nie pomyślała, ale widząc zdjęcia mój brzuszek zaburczał.. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. zaintrygowałaś mnie tym przepisem- musi być pyszne! uwielbiam pomidory, zwłaszcza takie pachnące, pełne smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł....koniecznie do wypróbowania :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. to wygląda po prostu megaa apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. aż mi ślinka pociekła na sam widok ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jaki fajniutki pomysł:) nie jadłam jeszcze takiego czegoś ale chętnie wypróbuje przepis:) pozdrawiam:http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  12. genialnie to wyglada, smakuje zapewne tez niezwykle :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Naprawdę fajna propozycja. Zwłaszcza, że pomidorów teraz różnych pełno:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie cudo, propozycja na medal. Piękne foty i takie apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, ale cudo:)) Uwielbiam pomidory, i cos czuję ze taka wersja by mi zasmakowała;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda rewelacyjnie;)
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń