wtorek, 4 lutego 2014

Budyń mandarynkowy


To jest naprawdę dobre. 
Schłodzone w lodówce 4 godziny. Wyszedł bez problemu. Do tego mandarynkowy sos. 


6-10 mandarynek
500 ml mleka migdałowego/ sojowego
2 łyżki płaskie ksylitolu/ cukru
2 - 3 łyżeczki czubate skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej
miód/ cukier -  niekoniecznie


Wyciśnij sok z mandarynek malakserem z nakładką na cytrusy. Odlej pół szklanki , dodaj mąkę i ksylitol. Wymieszaj. W rondelku podgrzewaj mleko, kiedy zacznie się gotować wlej sok z mąką i ksylitolem. Zagotuj. Przelej do pucharków.



Jeśli lubisz ciepły budyń zrób do niego sos odparowując sok z resztek mandarynek z cukrem, aż stanie się lepki. Można dodać cukier lub miód, ale trzeba uważać aby ten ostatni dodać już do lekko wystudzonego.

Uwaga: mandarynki mandarynkom nie równe. Sami zobaczcie ile będzie soku. Ja użyłam  1/2 szklanki do samego budyniu. Resztę odparowałam. Da budyniu z lodówki dajcie zimny sos mandarynkowy.

40 komentarzy:

  1. oh! całosci z pewnoscia bym nie pochłoneła, ale na kawałek z pewnoscia bym sie skusiła :)

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mandarynkowy brzmi bardzo ciekawie ! Uwielbiam takie smakowe budynie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięęęęękny! i tak cudownie dobrałaś struktury na zdjęciach :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie i na pewno jest pyszny. a ja skorzystam z wersji na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny budyń i ten sosik!! mniam, chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda baaardzo kusząco! Oj, zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko razem wygląda bosko:-)!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda wspaniale! a i smakować musi obłędnie :) do zrobienia, koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego budyniu nie jadłam, świetnie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba zostanę wierną fanką Twojego budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudny! i na pewno pachnie bosko...

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda świetnie! pierwszy raz widzę tak pięknie podany budyń i o tak ciekawym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis, bez dodatkowej chemii i gmo . Gratuluje przepisu i wykonania. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki budyń to ja bym zjadła. Sam zdrowie. I pyszny sosik mandarynowy

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest taki uroczy, aż szkoda go jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ mi tu cytrusami zapachniało! Wygląda prześlicznie taka budyniowa panienka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentuje się bosko :D Z chęcią bym spróbowała takiego budyniu na bazie mleka migdałowego :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochana jak wchodzę na Twój blog i widzę przygotowane potrawy i słodkości to mam ślinotok!

    OdpowiedzUsuń
  19. Domowy budyń w dodatku z moimi ukochanymi mandarynkami! Nie ma nic lepszego :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda perfekcyjnie! a pomysł z mandarynkowym smakiem mistrzowski

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniały deser, genialnie się prezentuje :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Budynie wszelakie , to ulubiony deser mojego Małż(On)ka.
    Z przepisu na sos skorzystam,budyń ugotuję na mleku krowim,
    pomysł pyszny i bardzo apetycznie podany

    OdpowiedzUsuń
  23. Śliczny budyń i tak zgrabnie wyszedł z foremki. Pychotka i do tego urodziwa. Tak naprawdę to aż żal zjadać taki śliczny.

    OdpowiedzUsuń
  24. brzmi tak jak wygląda - cudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Moje dziecko uwielbia budyń. Chętnie wypróbuję taki przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  26. nie było mnie tu chwile a Ty takie pyszności wstawiasz!:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zdjęcia piękne, aż chce się sięgnąć po taki smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń
  28. ale baaajeeer!! ;) podoba mi się, to musi powalać smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale ładny! Mniam,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Woooow, rewelacyjny pomysł na budyń. Jestem za a nawet...za :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jest genialny. I pięknie wygląda i niesamowicie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda przepięknie! I do tego jeszcze mandarynkowy - musiał być wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  33. no to czekam na sniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń
  34. To musiało być przepyszne! I ten sos.. pycha!

    OdpowiedzUsuń