piątek, 9 października 2015

Nuggetsy warzywne z dyni bezglutenowe


Moja propozycja wykorzystania dyni - jako, że zup mam dość;) Co dodacie do środka - to taki smak uzyskacie. Mogą być to krewetki koktajlowe, czy rozdrobniony brokuł. Moja propozycja poniżej z natką pieruszki. 
Na masę najlepsza będzie dynia piżmowa, bo jest "mączna".


pół dyni piżmowej
2 jaja
ok 30 gram tartego parmezanu
3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 
papryczka chili
ząbek czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
kaszka kukurydziana do obtaczania 


Dynię pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy aby wystygła. 
Do zimnej dyni wbijamy jaja, dodajemy mąkę, ser i pozostałe składniki. 
Wyrabiamy krótko masę. Formujemy nuggetsy, obtaczamy w kaszce kukurydzianej, układamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok 25 minut.



Do maczania w sosach ulubionych.




Sposób na dynię 2015

22 komentarze:

  1. Ale super. Podoba mi się ten przepis bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. doskonałe! i mimo że po obiedzie jestem, to chrupnęłabym ze dwa takie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym i ja takie dwa podkradła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie. Chętnie je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A dzisiaj właśnie dostałyśmy dynię piżmową :D Szkoda, że piekarnika nie mamy:/
    Ale faktycznie jest bardzo treściwa ta dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nuggetsy warzywne- tego jeszcze nie widziałam.
    Wspaniały pomysł i prezentacja. Zjadłabym!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupiłaś mnie tym przepisem! Robię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę je kiedyś zrobić bo strasznie mój wzrok przyciągają i z pewnością są bardzo smaczne :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny pomysł! A u mnie trzy różne dynie czekają na przerobienie w jakieś pyszne danie i już wiem, że z tego przepisu skorzystam :) zwłaszcza, że bezglutenowy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe, w takiej postaci dyni nie próbowałam. U mnie też ostatnio królują dania z dynią w roli głównej i szukam nowych inspiracji, bo jedzenie tego samego kilka razy to żadna przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne! Nie próbowałam nigdy takich, a pomysł jest świetny :) Dopiero przekonuję się do dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mi się podoba Twój przepis i chętnie zjadłabym takiego nuggetsa. Z sosem... umm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym :) wyglądają pysznie i tak jesiennie a u mnie 10 dużych dyń do zużycia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny pomysł :) ostatnio mam fazę na bezmięsne zamienniki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis dla wegetarian [czyt. dla mnie]:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ooo genialne! Fajny sposób na wykorzystanie dyni!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis.Czy parmezan oprócz podkręcenia smaku ma również za zadanie spoić masę? Chcę go pominąć i nie wiem, czy szukać jakiegoś zamiennika.

    OdpowiedzUsuń