poniedziałek, 5 września 2016

Gryczotto z kalafiorem, marchewką i brązowymi pieczarkami z tymiankiem



kasza gryczana 200 gram
2 szklanki bulionu 
kalafior 1/2 sztuka (średni)
pieczarki 8-10 sztuka 
marchewka 2 sztuka
tymianek posiekany 3 gałązki do przybrania oraz oberwane listki z kilku gałązek
cebula np.szalotka 1 sztuka 
olej do smażenia 2 łyżki



Kaszę podgotować w bulinie. Warzywa umyć, marchew pociąć w plasterki, pieczarki na ćwiartki, kalafior na różyczki, cebulę w kostkę. Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć warzywa. Dodać podgotowaną kaszę gryczaną wraz z płynem i dusić razem do miękkości. 


23 komentarze:

  1. Kaszę gryczaną jadłam tak dawno, że hoho - ale taka wersja bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie i równie świetna nazwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To już takie typowo jesienne danie :) Sycące i rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kaszę gryczaną :) a w Twoim wydaniu prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasza ulubiona gryczana i jesteśmy w raju :D

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie warzywne miksy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio sięgam często po białą gryczaną - równie smaczna! Danie bardzo fit ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ulala.. ależ pyszne danie! Moje smaki w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zmieniłabym tylko kaszę na inną, bo za gryczaną nie przepadam. A tak pychotka:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie danie idealne na nadchodzącą jesień:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie kupujesz brązowe pieczarki? Ja nie mogę nigdzie kupić :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdzie kupujesz brązowe pieczarki? Ja nie mogę nigdzie kupić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka kupuję w Carrefour i w Makro.

      Usuń
  13. Fajna nazwa i bardzo pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Często robię kaszę gryczaną z warzywami, ale twoje danie wygląda wyjątkowo smacznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo mi się podoba ten przepis. Uwielbiam wszystkie składniki, jakich użyłaś. Pewnie musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pieczarki i kalafiora. A bez kaszy gryczanej w kuchni ani rusz!

    OdpowiedzUsuń