piątek, 6 października 2017

Jesienny pasztet z pestek dyni i soczewicy


"Jesteś tym co jesz" czytam w prasie, słyszę w radiu, telewizji. Dlatego przygotowałam pasztet z pestek dyni i czerwonej soczewicy. Do tego  suszone pomidory i odrobina chrzanu.
Wysłuchałam wykładu w sieci na temat pestek dyni i soczewicy. Pomidory wykazują właściwości przeciwutleniające, a właściwie likopen  w nich zawarty.  Ważne, by spożywane przez nas pokarmy wzmacniały zarówno ciało, jak i umysł.


















































szklanka czerwonej soczewicy
opakowanie pestek dyni (100 gram)
cebula i ząbek czosnku
olej
5 suszonych pomidorów
sól
ziele angielskie
liść laurowy
łyżeczka chrzanu tartego
2 jaja
pół łyżeczki chili w proszku


Soczewicę ugotować z liściem laurowym i zielem w osolonej wodzie, odcedzić. Pestki dyni uprażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wystudzić wszytko.
Zmielić w malakserze wszystkie składniki. Przełożyć do wcześniej przygotowanej  formy i piec w 180 stopniach ok 40 minut.



15 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie :) Kocham vege pasztety!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, niesamowicie apetyczne zdjęcia.
    A pasztety z soczewicy sa super.
    Dobry pomysł z dodaniem pestek i suszonych pomidorów.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jesiennie i pysznie, pasztety z soczewicy są moimi ulubionymi, a skład Twojego bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takiego nie jadłam , pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne połączenie smaków - wszystko tu ze sobą znakomicie współgra.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się Twój pasztet. Jem tylko domowe. Zapisuję więc przepis i chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie warzywne pasztety :) z soczewicy od czasu do czasu robię w różnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochamy takie pasztety jeść z wielką miską warzyw :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo super sprawa. Ostatnio jestem mocno warzywna, więc przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie!!! Super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń