poniedziałek, 19 marca 2018

Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem

Żur może nie zachwyca kolorem, ale smakiem. Pieczeń z białej kiełbasy jest przepyszna. Idealnie jeśli uda się ją gorącą, prosto z pieca wyjąć i dodać do żuru.

wywar z warzyw 2 litry
liście laurowe  2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
pieprz w ziarenkach  5 szt.
żurek żytni 1 butelka
majeranek 2 łyżeczki
jaja na twardo 3 szt.
biała kiełbasa  800 g
chrzan tarty świeży  2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt.
prawdziwki suszone 2 kapelusze
kiełbasa 300 g
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia cebuli

Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy i  kapelusze prawdziwków. Gotuj. Na oleju zeszklij cebulę pociętą w kosteczkę, przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż dobrej jakości  kiełbasy. Dodaj  do garnka. Wlej żurek i mieszaj i  dodaj świeżo tarty chrzan.
Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem.



Pieczeń z białej kiełbasy

Białą kiełbasę wyjmij z osłonek i wymieszaj razem. Do formy keksowej wysmarowanej olejem i oprószoną np. siemieniem lnianym mielonym lub kaszą manną wyłóż połowę masy z białej kiełbasy. Na środek rozłóż 3 jaja ugotowane na twardo i przykryj resztą masy z kiełbasy. Dociśnij, uformuj i piecz ok 55 minut w 180 stopniach.
Wylej żur na talerze a na wierzch połóż pieczeń z białej kiełbasy.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubimy żurek i właśnie na Wielkanoc wręcz się nim opijamy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietypowe podejście do typowej zupy, bardzo intrygująco wygląda zawartość tego talerza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :) dawno nie jadłam, ale zaraz Święta to będzie okazja :)

    OdpowiedzUsuń