wtorek, 28 stycznia 2014

Pulpety z dorsza na parze z brokułem


Danie lekkostrawne. Pulpety z dorsza z brokułami na parze. 


SKŁADNIKI:
 
400 g filetów dorsza
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
1 łyżka sosu sojowego
piana z 2 białek
czubata łyżka mąki ziemniaczanej


PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, zmielić w malakserze. Wyjąć do miski dodać pocięty drobno szczypiorek, sól, sos sojowy i pieprz. Ubić pianę z 2 białek  dodać do masy z mąką ziemniaczaną. Formować zgrabne kuleczki wielkości piłki golfowej. Ułożyć w koszyczku bambusowym nad parą, włożyć różyczki brokuła i parować 10 minut. Podawać z sosem sojowym i ciemnym ryżem. 

Niskokaloryczny styczeń

10 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie!
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2014/01/dalmatynczyk.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzadko jadam takie pulpety, moja babcia kiedyś podobne robiła, może więc i ja spróbuję? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem robię takie pulpety. Miałaś pyszny i zdrowy obiad:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślałam, że to brokuł i kalafior, takie jaśniutkie te pulpeciki :P Wygląda bardzo smakowicie :)

    Gdzie zakupiłaś taki koszyczek? Ja go już tyle czasu poszukuje...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają z tymi pulpetami:-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały i zdrowy obiad! Szkoda, że ciągle nie mam koszyka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na pyszny obiad :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Z dorsza pulpetów jeszcze nie robiłam. Niestety moja rodzina za rybnymi nie przepada, więc raczej ich unikam, ale chętnie wpadłabym na jednego (ja je lubię)

    OdpowiedzUsuń