środa, 26 marca 2014

Jaja zapiekane w marchewkowym koszyczku z chrzanem



Bardzo łatwe i smaczne. Wystarczy marchew i jaja i sami możemy stworzyć pyszną przekąskę lub lunch.
Koszyczki zapiekane w formie na muffiny. 



SKŁADNIKI:

duża marchewka (starczy na 3 sztuki)
sól oliwa z oliwek
sól i pieprz
3 jaja 
tarty świeży chrzan 



PRZYGOTOWANIE:

Ścieramy na tarce marchew (duże oczka), dodajemy oliwę (ok.1 łyżki), sól i pieprz. Dodajemy starty chrzan (średnie oczka), odrobinę. Masę wykładamy do formy na muffiny dość dużo, gdyż podczas pieczenia odparowuje woda i koszyczki  robią się cienkie, pamiętajmy o gniazdku na jajo. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach C. Po tym czasie wbijamy małe jajo do każdego koszyczka i zapiekamy jeszcze 15 minut tak aby białko było ścięte a żółtko płynne. Posypujemy solą , pieprzem, świeżym chrzanem

.Marchew w roli głównej 2

23 komentarze:

  1. Fajne:) Do wypróbowania na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bajer... nigdy nie pomyślałabym, żeby to tak podać :O
    ooo.. zachwyciłam się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze!!! śmiało możesz wysyłać na konkurs propozycji jajecznych na Wielkanoc.....gdzies widziałam tylko za chiny nie przypomne sobie gdzie.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na koszyczki z jajkiem. Będę się inspirować :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie doskonałe!
    Prezentują się przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale one pięknie wyglądają :D a właśnie od kilku dni chodzi za mną takie jajeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, jakie cuda! Wspaniałe! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł :) trzeba zapamiętać !

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł fantastyczny! Apetycznie i zdrowo.Absolutnie trzeba zapamiętać i zrobić.
    Wspaniale jest wracać do Twoich pyszności. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak cudownie to wygląda! Zjadłabym! Muszę zrobić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolory od razu pozytywnie mnie nastrajają!

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjnie podane, pomysł i wykonanie na wysokim poziomie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale fantastycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjny pomysł i piękne zdjęcia :)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj aż mnie w serduchu zakłuło tak mnie te fotki ujęły. Nie gniewaj się ale kradnę ten przepis w całości! Muszę go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł na świąteczne śniadanie. Chętnie wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  17. świetny pomysł na śniadanie nie tylko od Święta:)
    Ps. Gzg juz trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jestem zachwycona, świetny pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też jestem zachwycona. Zapisuję do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale Ty pięknie gotujesz. Przeczytałam, że kiedyś było z tym kiepsko u Ciebie, więc to był po prostu ukryty talent. Fajnie kombinujesz, bardzo fajnie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Niesamowite! takie minimalistyczne, a jednocześnie takie efektowne. Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń