poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Placuszki bananowo- jogurtowe (bezglutenowe)

Banany lubię te jeszcze zielone- ale kiedy zdarzy się że owoc zbyt dojrzeje dodaję go do śniadań na słodko. Pysznie smakują z nim placuszki bananowo - jogurtowych. To wersja bezglutenowa. Dodajcie mąki jaką lubicie.

SKŁADNIKI:

banan dojrzały 1 sztuka
mąka kukurydziana 1 szklanka
jajka 2 sztuki
jogurt naturalny 150 ml
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1  łyżeczka płaska
olej do smażenia lub patelnia do smażenia bez tłuszczu 

PRZYGOTOWANIE:

Banana rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki na średnio rozgrzanej patelni (łatwo się przypalają z powodu zawartości cukru z banana). Podawaj z ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem. 

20 komentarzy:

  1. mmm... smakowite te placuszki i pulchniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięciutkie i puszyste, mniammmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne! Chętnie bym takiego placuszka zjadła. Obawiam się, że nie skończyłoby się na jednym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem do czego wykorzystam moją mąkę kukurydzianą!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na pyszne i słodkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja z dojrzałych bananów zrobiłam dziś ciasto :) Ale placuszki to tez super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakują wybornie i na ciepło i na zimno :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Woo, wyglądają super :) mam słabość do takich placuszkow :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Woo, wyglądają super :) mam słabość do takich placuszkow :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo puszyste i mają fantastyczny kolor....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie puchate i żółciutkie, wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. placuszki bananowe bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne! Uwielbiam takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zjadłabym i to na jednym bym nie poprzestała ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentują się przepysznie i zapewne takie są. Pozdrawiamy. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Uwielbiam bananowe placuszki. Przygotowuje je właśnie, gdy banany są już przejrzałe:)

    OdpowiedzUsuń
  17. placuszki wyglądają przepysznie. chętnie bym spróbowała :) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio robiłam omlet z jogurtem i nie ukrywam, że skradł moje podniebienie. Ciekawa jestem tego przepisu, niedługo wykonam :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepadam za takimi puszystymi placuchami, jak i za samymi bananami:)

    OdpowiedzUsuń
  20. ja przejrzałe banany uwielbiam topić w nocnej owsiance :)
    placuszki tez lubię :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń