piątek, 30 marca 2018

Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem

Ostatnio przejeżdżałam koło cukierni Magdy Gessler na warszawskim Mokotowie. Witryna udekorowana była lukrowanymi, kolorowymi babami. Od razu pomyślałam o książce pani Magdy „Kocham gotować”. Zaczęłam szukać przepisu. Zwykle zaczynam przeglądać książki od końca. Natknęłam się na wiele przepisów, które chcę zrobić.  A przepis na babę był na pierwszych stronach ;)
Kiedy czyta się jej książki naprawdę ma się odczyniania ze smaczną, bogatą w smak kuchnią.

Do mojej baby zrobię lukier szafranowy - będzie pasował jak ulał.


Składniki:

500 g mąki (u mnie orkiszowa)
100 g cukru (dałam trzcinowy)
5 żółtek
250 ml mleka
150 g masła
30 g drożdży
200 g rodzynek
pół laski wanilii (dałam pół łyżeczki mielonej wanili)

poncz:

2 łyżki rumu
60 ml wina deserowego
150 gram cukru
szklanka wody

Roztopić i wystudzić masło.Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Rodzynki przelać wrzątkiem i odsączyć a sitku. Do sporej miski przesiać mąkę, drożdże z mlekiem, roztopione masło, utarte żółtka i rodzynki. Wyrobić luźne ciasto aż będzie odchodzić do ręki.
Nakryć misę serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 2-3 godzinach podwoi swoją objętość, wtedy wyjmujemy i zagniatamy ponownie. Wkładamy do formy wysmarowanej masłem do 1/3 wysokości. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Wypieczoną i wystudzoną babę przełożyć na półmisek.

Poncz:

szklankę wody gotujemy z cukrem,  dodajemy rum i wino. Studzimy. Pędzlem nakładamy poncz.

Lukier:

Cukier puder ok. 1 szklanki
+ szczypta szafranu nasączonego w gorącej wodzie (ok. 3 łyżeczki)
oraz sok z cytryny

Zrób gęsty lejący się lukier.
Oblej szafranowym lukrem wierzch baby.





8 komentarzy: