Pizza blue corn ciasto:
100 g mąki z niebieskiej kukurydzy
100 g mąki ryżowej
50 g maki ziemniaczanej
150 ml ciepłej wody
1 jajo
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
pół saszetki suszonych drożdży
1 łyżka dobrej oliwy
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Składniki zagniatamy w misce. Z ciasta formujemy spod. Nakrywamy filią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy 2 łyżki oliwy ze szczyptą soli i ząbkiem czosnku. Smarujemy wierzch pizzy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pierwszą pizzę posmarowałam sosem pomidorowym, drugą oliwą z czosnkiem i dla mnie jest zdecydowanie lepsza.
Pieczemy 15-20 minut.
Dodatki:
sałata radicchio
grillowany bakłażan
ser z niebieską pleśnią
czerwona cebula
żółta papryka uduszona na patelni z solą
fioletowe winogrona
figa (opcjonalnie)
do polania ocet balsamiczny z czerwonego wina
Fioletowy to mój ulubiony kolor :) Pojadłabym takiej!
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam że taka kukurydza istnieje 😉
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNie znam, ale zaciekawiłaś mnie.
OdpowiedzUsuńAle piękna taka pizza :) Mogliby taką podawać w pizzerii :)
OdpowiedzUsuńjak kolorowo,nie miałam pojęcia ,że jest niebieska kukurydza
OdpowiedzUsuń