poniedziałek, 1 października 2018

Pizza z niebieskiej kukurydzy bezglutenowa. Pizza blue corn

 Znacie niebieską kukurydzę? Ja o niej dowiedziałam się niedawno, tzn. że jest dostępna w Polsce. Niebieska kukurydza jest produktem bezglutenowym swój kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów, naturalnemu barwnikowi roślinnemu, który nadaje mocny fioletowy  kolor. Zawarte w niebieskiej kukurydzy antocyjany działają silnie przeciwzapalnie i regeneracyjnie. Stanowią skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami. Biorą udział w syntezie kolagenu przez co pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie.Niebieska kukurydza zawiera mnóstwo witamin, mikroelementów i silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed m.in.: szybkim starzeniem się, chorobami sercowo-naczyniowymi, nowotworami.


Pizza blue corn ciasto:

100 g mąki z niebieskiej kukurydzy
100 g mąki ryżowej
50 g maki ziemniaczanej
150 ml ciepłej wody
1 jajo
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
 pół saszetki suszonych drożdży
1 łyżka dobrej oliwy

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Składniki zagniatamy w misce. Z ciasta formujemy spod. Nakrywamy filią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy 2 łyżki oliwy ze szczyptą soli i ząbkiem czosnku. Smarujemy wierzch pizzy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pierwszą pizzę posmarowałam sosem pomidorowym, drugą  oliwą z czosnkiem i dla mnie jest zdecydowanie lepsza.

Pieczemy 15-20 minut.


Dodatki:

sałata radicchio
grillowany bakłażan
ser z niebieską pleśnią
czerwona cebula
żółta papryka uduszona na patelni z solą
fioletowe winogrona
figa (opcjonalnie)
do polania ocet balsamiczny z czerwonego wina






6 komentarzy: