wtorek, 26 stycznia 2021

Pieczone warzywa z chipsami z jarmużu

 

Dziś na obiad przygotowałam pieczone warzywa. Mało przy nich pracy a wrażenia z ich jedzenia niesamowite. Chipsy z jarmużu nas uzależniły i jeśli tylko mamy paczkę jarmużu to ląduje w piekarniku na kilka minut.  Warzywa polałam sosem z tahiny z czosnkiem i z sokiem z cytryny. Można jeść także z octem balsamicznym.

SKŁADNIKI:

batat (duży)

burak (średni)

marchew (duża)

oliwa z oliwek 2 łyżki

kmin rzymski i tymianek (po 1 łyżeczce)

sól

gałązka rozmarynu

oraz 

jarmuż (myty i wysuszony)

olej

sól 


PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieramy i kroimy na grube "frytki" polewamy oliwą, solimy oraz doprawiamy kminem tymiankiem. Rękami mieszamy warzywa nacierając je oliwą i przyprawami. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C i pieczemy ok. 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na drugiej blaszce umieszczamy jarmuż równomiernie rozłożony i  polany olejem oraz doprawiony solą. 



3 komentarze: