czwartek, 14 stycznia 2021

Szybka tarta z pomidorami na cieście francuskim z fetą

 


Plastry pomidorów posmarowane oliwą z czosnkiem, zapieczone na francuskim cieście z fetą i ziołami. To danie wegetariańskie jest tak pyszne, że nie powstydziłabym się częstować gości. Ciasto francuskie gotowe, ale szukajcie tego, gdzie producent wykorzystał masło! Margarynie mówię NIE ;) 

SKŁADNIKI

Dla 4 osób

20 minut

4 kawałki ciasta francuskiego z masłem!

4 pomidory

2 łyżki oliwy z oliwek

ząbek czosnku

sól i pieprz lub papryczka chili w płatkach

oregano, bazylia, natka 

1/2 opakowania fety


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni C.

Czosnek przyciskamy  przez praskę i mieszamy z oliwą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy płaty ciasta. Pomidora kroimy w plastry. Układamy na cieście i smarujemy oliwą z czosnkiem. Posypujemy ziołami, solą i pieprzem lub papryczką chili. Pieczemy 15 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy fetą i dalej zapiekamy z serem. 




3 komentarze:

  1. W sam raz na kolację. Co do margaryny to absolutnie się z tobą zgadzam. Ciasto z masłem jest o wiele smaczniejsze i zdrowsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla takich dań mogłabym przejść na wegetarianizm :-)

    OdpowiedzUsuń