poniedziałek, 26 kwietnia 2021

"Dieta antyrakowa" A. Lewandowska

 



Kto z nas nie chce być zdrowy? Prawie każdy z nas doświadczył choroby nowotworowej w rodzinie lub wśród znajomych. Wiemy jak trudny to czas, kiedy chory idzie na leczenie.
Dlatego tak ważna jest dieta i zdrowy styl życia.
Niektórych sytuacji można uniknąć lub zmniejszyć ryzyko zachorowania na tą trudną chorobę.
W książce A. Lewandowskiej „Dieta antyrakowa” wydawnictwa RM, znajdziemy nie tylko przepisy na dania, które są pyszne i łatwe.
Dowiemy się jak właściwie się odżywiać. Jak prowadzony styl życia może wpływać na występowanie nowotworów? Jakie składniki chronią nas przez nowotworami? Poznamy diety i style żywienia w profilaktyce raka. Jakie produkty zalicza się do antynowotworowych. 




 W tym rozdziale autorka w opisała jak pozytywny wpływ na nasze zdrowie mają:witaminy, składniki mineralne, karotenoidy, polifenole roślinne, glukozynolany, batalainy, glutation, melatoninę, kwasy tłuszczowe omega 3, CLA, chlorofil, błonnik, probiotyki i prebiotyki. 


 W rozdziel "Przepisy" znajdziemy propozycje śniadań, pożywnych obiadów, surówek, superkoktajli i soków oraz odżywcze kolacje.



Ponieważ sezon na szparagi tuż, tuż polecam przygotowanie pieczonej ryby ze szaragami.
Który przygotujesz w 15 minut.
Kawałek ryby umyj i oprósz solą i pieprzem cytrynowym. Od szparagów oderwij twardą część łodygi. 
Do naczynia do zapiekania wlej oliwę, ułóż szparagi i rybę. Zapiekaj 15 -17 minut.

Pyszne i szybkie danie. Prawda?


To kolejna propozycja Wydawnictwa RM 
Serdecznie dziękuję za egzemplarz książki.

2 komentarze:

  1. Staram się jeść dużo zielonych warzyw, często jadamy szpinak czy brokuły...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj na obiad mam brokuła, więc trzymam się zasad. ;)

    OdpowiedzUsuń