poniedziałek, 9 lipca 2012

Gazpacho ogórkowe

Składniki:

2 świeże ogórki
kubek jogurtu naturalnego 400 ml lub zsiadłe mleko
1 łyżka tartego chrzanu ( jeśli jest dostępny)
natka z pietruszki
pół pęczka koperku
3 łodygi selera naciowego
ząbek czosnku
marchewka
kilka kostek pokruszonego lodu
sól, pieprz

Gazpacho ogórkowe



Przygotowanie:

1. Ogórki obierz i wydrąż łyżeczką nasiona, pokrój w kawałki.

2. Seler naciowy pokrój w małe kawałki.

3. Włóż warzywa do blendera i zmiksuj, dodawaj powoli 400 ml jogurtu ( nie musi być gęsty).

4 Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i chrzan, sól i pieprz i dalej miksuj.

5. Dodaj pokruszony lód.

6. Gazpacho przelej do szklanki, posyp pietruszką i koperkiem, włóż podłużne części selera naciowego i marchewki.

Podawaj z grzankami z orkiszowej bagietki

2 komentarze:

  1. Witam, Dziękuje za wpis jednak muszę go odrzucić:( Danie wygląda ślicznie, ale dokładnie w kryteriach zaznaczyłam , ze przepisy nie mogą posiadać w składzie produktów pochodzenia zwierzęcego tj mleko, sery czy jogurty. W przepisie należy zaznaczyć iż wykorzystywane się produkty roślinne. Mam nadzieję, że się nie zraziłaś i zapraszam z kolejnymi propozycjami :)
    Pozdrawiam
    Wegan Nerd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć,
      Nie ma sprawy, pomyślę o innym przepisie i wczytam się w zasady

      Usuń