sobota, 11 sierpnia 2012

Pierogi z pieca z farszem z soczewicy z dipem czosnkowym




Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki
pół opakowania suchych drożdży
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki letniej wody
3 jajka
1 łyżka masła
pół szklanki mleka
olej

Farsz:
2/4 szklanki soczewicy
2 marchewki
2 pietruszki korzeń
cebula
sól 
pieprz
1 łyżka oliwy




Przygotowanie:

1. Do miski wlej letnią wodę, dosyp 1 łyżkę mąki, drożdże i cukier. Odstaw, aby drożdże urosły. Kiedy zaczyn urośnie wsyp resztę maki do misy, w której będziesz wyrabiać ciasto, dodaj jaja, masło, mleko i wyrabiaj. Jeśli to konieczne podsypuj mąkę. Pod koniec wyrabiania dodaj ok 1 łyżki oliwy, wtedy ciasto będzie pięknie odchodzić od ręki a później od stolnicy. Odstaw ciasto do wyrośnięcia ok 1 godzinę.

2. W między czasie kiedy ciasto sobie rośnie przygotuj farsz. Ugotuj soczewicę. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchew i pietruszkę na dużych oczkach i uduś na łyżce oliwy. Dopraw solą i pieprzem dodaj soczewicę do uduszonych warzyw. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

3. Rozwałkuj ciasto cieniutko na ok 2-3 milimetry i wycinaj kółka, na środek ułóż kulkę farszu i przykryj drugią wycięta warstwą ciasta. Brzegi mocno dociskaj widelcem, aby się skleiły. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kminkiem, czarnuszką lub sezamem.

4. Rozgrzej piekarnik na 220 stopni i piecz ok 20 minut. 

Przygotuj dip: jogurt, łyżeczka majonezu, ząbek czosnku, sól, pieprz dowolne zioła.

Podawaj z sałatą i winegretem. 






1 komentarz: