poniedziałek, 4 marca 2013

Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo- cytrynowym


Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, selerem i marchewką. Dodałam fenkuł bo pasował.

SKŁADNIKI:

pół główki czerwonej  kapusty 
marchew
pół jabłka
seler bulwa
fenkuł

sos:
szklanka jogurtu
łyżka chrzanu
łyżka majonezu
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny i skórka otarta 



PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieramy, szatkujemy w malakserze albo ścieramy na tarce marchew i seler. Kapustę i fenkuł szatkujemy drobno. Przekładamy do miski warzywa. Solimy i wygniatamy reką z niewielką ilością soli i pieprzu. Doprawiamy sosem jogurtowo-chrzanowym.


3 komentarze:

  1. interesujący sos... ostry chrzan z aksamitnym jogurtem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zdrowa, na pewno pyszna, chetnie bym jej sprobowala:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję. Z chęcią zaglądam do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń