Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw na 30 minut. Podziel na 6 części z których zrobisz placki cienkie jak pergamin.
Kiedy ciasto będzie odpoczywało, zrobisz farsz. Rozpuść masło w rondlu. Wrzuć starą dynię i duś 10-12 minut. Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon, cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu.
Rozwałkuj cienko ciasto. Każdy placek posmaruj niewielką ilością oleju i nakładaj farsz rozkładając równomiernie. Ja sobie podzieliłam w rondlu farsz na równe części. I tak z każdą warstwą, do skończenia składników.
Ciasto przykryj pergaminem i piecz w 200 stopniach C przez 20 minut.
Po tym czasie zdejmij pergamin i zalej syropem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 5 łyżek wody.
Piecz dalej 20 minut.
Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Podawaj z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem.
Ojej, ciekawe to ciasto, robi wrażenie wizualne,ale i w smaku musi być interesujące :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie tym ciastem:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, naprawdę!;)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda ;).
OdpowiedzUsuńale cudownie wygląda to ciasto!
OdpowiedzUsuńO ja!!! Ale ciacho!
OdpowiedzUsuń