Składniki:
250 g ryżu arborio
łyżka masła
kieliszek wina białego
woda ok. szklanki
łyżeczka czubata cukru trzcinowego
łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
250 ml mleczka kokosowego lub śmietanki
szczypta soli
rodzynki Golden Jumbo ile lubisz
jabłko Granny Smith
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Rozpuść masło w rondelku dodaj ryż. Wymieszaj. Dadaj wino niech chwilę odparuje. Dadaj wodę i cukier trzcinowy oraz szczyptę soli. Gotuj aż ryż będzie al dente ok. 20 minut. Teraz wsyp cukier waniliowy i wlej mleko kokosowe. Wymieszaj. Wrzuć teraz starannie pokrojone kosteczki jabłka. Zostaw na ogniu 2 minuty. Kremowe risotto wyłóż na talerz, posyp cynamonem i rodzynkami Golden Jumbo lub dodaj własne składniki jakie lubisz.
Och, wygląda tak kremowo... Jesienią uwielbiam takie obiady, trzeba będzie zrobić.
OdpowiedzUsuńpysznie ryżowy pomysł
OdpowiedzUsuńCzemu "Golden Delicious", skoro w składzie jest Granny Smith?
UsuńSłabo brzmi Risotto Granny Smith:)
UsuńHa, może faktycznie, ale to zupełnie inne jabłka... Granny Smith to moje ulubione :) Pozdrawiam
UsuńAniu, nie chodziło mi o o nazwę jabłek a raczej o całość dania jakie wyszło, ale dla Ciebie mogę zmienić nazwę na "dolce declicious"?:) Pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam risotto :) piękne talerze, można wiedzieć skad?
OdpowiedzUsuńKupiłam w Zara Home. Jeszcze są:)
Usuń