środa, 12 września 2012

Ryż z jabłkiem po włosku



Obiecałam na Facebooku (bardziej sobie), że zrobię risotto na słodko. Efekt wyszedł znakomity.

Lepki ryż al dente i chrupkie dodane w ostatniej chwili kosteczki jabłka Granny Smith zaskakują! Nie wiesz jaki smak skrywa się w tej białej delikatności. Szukałam jabłka golden delicious - ale nie udało się. Granny Smith jest znakomitym jabłkiem do risotto. 



Składniki:

250 g ryżu arborio
łyżka masła
kieliszek wina białego
woda ok. szklanki
łyżeczka czubata cukru trzcinowego
łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
250 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 
szczypta soli 
rodzynki Golden Jumbo ile lubisz
jabłko Granny Smith
szczypta cynamonu




Przygotowanie: 

Rozpuść masło w rondelku dodaj ryż. Wymieszaj. Dadaj wino niech chwilę odparuje. Dadaj wodę i cukier trzcinowy oraz szczyptę soli. Gotuj aż ryż będzie al dente ok. 20 minut. Teraz wsyp cukier waniliowy i wlej mleko kokosowe. Wymieszaj. Wrzuć teraz starannie pokrojone kosteczki jabłka. Zostaw na ogniu 2 minuty. Kremowe risotto wyłóż na talerz, posyp cynamonem i rodzynkami Golden Jumbo lub dodaj własne składniki jakie lubisz.


8 komentarzy:

  1. Och, wygląda tak kremowo... Jesienią uwielbiam takie obiady, trzeba będzie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Czemu "Golden Delicious", skoro w składzie jest Granny Smith?

      Usuń
    2. Słabo brzmi Risotto Granny Smith:)

      Usuń
    3. Ha, może faktycznie, ale to zupełnie inne jabłka... Granny Smith to moje ulubione :) Pozdrawiam

      Usuń
    4. Aniu, nie chodziło mi o o nazwę jabłek a raczej o całość dania jakie wyszło, ale dla Ciebie mogę zmienić nazwę na "dolce declicious"?:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Uwielbiam risotto :) piękne talerze, można wiedzieć skad?

    OdpowiedzUsuń