piątek, 28 września 2012

Toruńskie pierniki przepis oryginalny z Torunia


Piernik toruński


Przepis na oryginalny -toruński piernik- prosto z Torunia.

Wczytajcie się w ten przepis. Zobaczycie, że warto. 

Składniki:

mąka żytnia
miód 
spirytus
woda
imbir w proszku
goździki
cynamon
gałka muszkatołowa
kardamon
anyż gwiazdkowy
skórki z cytryny smażone w cukrze
cukier


Ciasto piernikowe należało starannie wyrobić aż zacznie się kleić. Potem formę z drzewa lipowego należało  suto pomalować olejem, położyć wywałkowane ciasto i przeciągnąć raz po formie wałkiem. Potem docisnąć formę placami i przekładając formę na bok delikatnie odlepić. 
Nie znam proporcji, ale moja babcia mi powtarzała: tyle ile mąka zabierze. 


Ciasto jest bardzo twarde, ale podczas wyrabiania robi się plastyczne.   


Ostrze noża powinno być bez zarzutu.


Zostawiliśmy stół. Nasze pierniki  wypiekały się w gorącym piecu a my poszliśmy zwiedzać muzeum. Słuchaliśmy historii powstawania piernika. 


Wspaniała wspólna zabawa nawet dla całkiem dorosłych.

Potem zwiedzaliśmy miasto.
Do Torunia pojechaliśmy przypadkiem. Nigdy w nim nie byłam. 
Jest piękny. Urokliwy, jedyny w swoim rodzaju. Piekłam pierniki w mieście, z którego pochodzą najsmaczniejsze wyroby. 


Dom Mikołaja Kopernika


Potem poszliśmy zobaczyć pomnik Kopernika


Dotknęliśmy żabę na szczęście



Pamiętacie Pana Filutka i jego pieska Filusia z Przekroju? Ja go sobie pogłaskałam.


Tu przy Przekrojowych bohaterach zjedliśmy obiad 


Żur w świeżutkim chlebie. 



A potem lody u Lenkiewicza. To była jedna gałka loda o smaku kiwi - przepyszny, a wielkość tej kulki to może trzy warszawskie .

No i na koniec stanęłam przy krzywej wierzy i pojechaliśmy do Ciechocinka na kąpiel w solance:) 


Piękny jest Toruń. 

22 komentarze:

  1. ach, zazdroszczę tych prawdziwych toruńskich pierników! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak miałam blok z psychiatrii w Toruniu, to zajadałam się lodami od Lenkiewicza! Są przepyszne, a gałka duża jak na swoją cenę ;-) Chyba nigdzie takich drugich nie da się znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę się koniecznie wybrać do Torunia po pierniki i takie super lody. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lody są niebywale smaczne, taki niteczki świeżego owocu zamknięte w zmrożonej śmietance, :)

      Usuń
  4. właśnie jutro jadę do Torunia - do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej GRATULUJĘ CI :):):) Idź koniecznie na lody:)

      Usuń
  5. nigdy nie byłam w Toruniu ale zamierzam odwiedzić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale lody narobiły mi smaku...u nas tak smacznych jak piszesz niestety, nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  7. ale piękne te pierniki! też bym się chciała nauczyć je robić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja z chęcią zrobiłabym pierniki wg tego przepisu:)
    Czy mogłabyś go przetłumaczyć?? Końcówka jest dla mnie nie zrozumiała. A może piekłaś takie? Jutro będę piekła, a jak nie zdążysz odpisać to może jeszcze raz upiekę z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dodać skórek cytrynowych podsmażanych (karmelizowałam w cukrz) i długo gnieść. Zobaczysz jak pod ręką ciasto będzie coraz miększe, wtedy rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Oni maja te drewniane foremki do nich, ale one są bardzo drogie, dlatego ja wycinałam zwykłymi metalowymi foremkami.

      Usuń
    2. Dziękuję za tak szybką odpowiedź:) Będę próbować:) Uważam to za duże wyzwanie, bo przepis napisany jak przez moją babcię- wszystkiego tak na oko ile trza:P

      Usuń
    3. Czy możesz zdradzić proporcję jakich użyłaś do ciasta na pierniczki. Moje wyszły za słodkie i bardzo twarde.:(

      Usuń
    4. One będą twarde i z czasem nabierają kruchości:) Czyli wyszły dobrze, bo właśnie takie wychodzą w Toruniu a potem robią się mięciutkie z czasem. ja też robiłam na oko:)

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Własnie jutro jade do Torunia ze szkołą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziesz zadowolona:) Konieczni idź na lody do Lenkiewicza:)

      Usuń
  11. Wiem, że data... Ale czy pomiędzy gałką, a kardamonem, nie jest jeszcze wymieniony pieprz kubeba, w oryginalnych przepisie? Piszę, gdyż nie widzę go wymienionego przez Ciebie pod obrazkiem, a pozostałe składniki już tak.

    OdpowiedzUsuń