Placuszki z cukinii zna każdy. Robi się je szybko. Zjada jeszcze szybciej. Ja użyłam do nich mąki mąki sojowej aby były bezglutenowe. Z mąką z cieciorki też smakują dobrze.
SKŁADNIKI:
1 cukinia
biała część pora
2 jajka
2 czubate łyżki mąki sojowej lub innej
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
biała część pora
2 jajka
2 czubate łyżki mąki sojowej lub innej
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić delikatnie i odstawić aż cukinia puści wodę. Trwa to około10-15 minut. Białą część pora pokroić w drobniutkie pół-krążki. Odciśnąć wodę z cukinii. Do odciśniętej cukini wbić jajka i dodaćmąkę a całość wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na gorący olej i smażyć na średnim ogniu aż zrobią się rumiane.
Bardzo lubię takie placuszki!
OdpowiedzUsuńprezentują się znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko, wyprobuje!
OdpowiedzUsuń