wtorek, 26 lutego 2013

Szybka tarta z wiśniami


Zrobienie tej tarty zajęło mi może 30 minut. Użyłam "szybkoteżejącej" galaretki. Galaretka Delecty tężeje podczas dodawania lekko rozmrożonych wiśni. Natychmiast rozprowadza się je po wystudzonym cieście. Polecam wiśnie dodawać wolno i mieszać cały czas galaretkę, wtedy będzie jednolita albo użyc zwykłej galaretki.

Składniki 

Ciasto kruche:

250 g mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru pudru
125 g masła
szczypta soli
1 żółtko
zimna woda 1 łyżka

oraz

opakowanie mrożonych wiśni
galaretka wiśniowa tężejąca w 30 minut Delecta  - taką polecam ze względu na czas


Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miski. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki, dodaj sól i cukier puder. Posiekaj składniki za pomocą noża lub widelca aby powstały grudki. Dodajdo ciasta żółtko i zagnieć, dodając w międzyczasie lodowatą wodę. Rozwałkuj ciasto na 4-5mm. 
Wysmaruj formę na tartę masłem, rozłóż ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem, aby powietrze miało ujście. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Wystudź.
Galaretkę rozprowadź w gorącej wodzie dodaj zamrożone wiśnie lub lekko rozmrożone i szybko mieszaj, bo tężeje błyskawicznie od zimnych wiśni. Wstaw jeszcze do lodówki aby galaretka stężała maksymalnie. Podawaj z jogurtem gęstym naturalnym lub lodami. 
Jeśli używasz zwykłej galaretki najpierw porzadnie ją schłodź, a jak zacznie tezeć wtedy wlej do ciasta.

5 komentarzy:

  1. ależ pysznie wygląda :)mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie słodkie tarty! :) pysznie i szybko, czyli idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To co lubię szybko i pysznie :)
    Dziekuję za odwiedziny mojego bloga
    pozdr:)
    p.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale błyskawiczny przepis. I niespodziewani goście niestraszni :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie błyskawiczna :) Kolor ma cudny :)

    OdpowiedzUsuń