Zrobienie tej tarty zajęło mi może 30 minut. Użyłam "szybkoteżejącej" galaretki. Galaretka Delecty tężeje podczas dodawania lekko rozmrożonych wiśni. Natychmiast rozprowadza się je po wystudzonym cieście. Polecam wiśnie dodawać wolno i mieszać cały czas galaretkę, wtedy będzie jednolita albo użyc zwykłej galaretki.
Składniki
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru pudru
125 g masła
szczypta soli
1 żółtko
zimna woda 1 łyżka
oraz
opakowanie mrożonych wiśni
galaretka wiśniowa tężejąca w 30 minut Delecta - taką polecam ze względu na czas
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do miski. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki, dodaj sól i cukier puder. Posiekaj składniki za pomocą noża lub widelca aby powstały grudki. Dodajdo ciasta żółtko i zagnieć, dodając w międzyczasie lodowatą wodę. Rozwałkuj ciasto na 4-5mm.
Wysmaruj formę na tartę masłem, rozłóż ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem, aby powietrze miało ujście. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Wystudź.
Galaretkę rozprowadź w gorącej wodzie dodaj zamrożone wiśnie lub lekko rozmrożone i szybko mieszaj, bo tężeje błyskawicznie od zimnych wiśni. Wstaw jeszcze do lodówki aby galaretka stężała maksymalnie. Podawaj z jogurtem gęstym naturalnym lub lodami.
Jeśli używasz zwykłej galaretki najpierw porzadnie ją schłodź, a jak zacznie tezeć wtedy wlej do ciasta.
ależ pysznie wygląda :)mniam...
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie słodkie tarty! :) pysznie i szybko, czyli idealnie :)
OdpowiedzUsuńTo co lubię szybko i pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję za odwiedziny mojego bloga
pozdr:)
p.
Ale błyskawiczny przepis. I niespodziewani goście niestraszni :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie błyskawiczna :) Kolor ma cudny :)
OdpowiedzUsuń