środa, 14 sierpnia 2013

Greckie placuszki z cukinii z fetą


Wyborne placuszki. Przepis chyba zna każdy.
Ale ja napiasałam swój. Niech i mój blog ma coś greckiego... 


Składniki:

ślednia cukinia starta na dużych oczkach
pół łyżeczki  soli
pieprz
jajko
oregano
ząbek czosnku
2 łyki mąki 
pół opakowania prawdziwej greckiej fety
olej do smażenia 

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. Posolić. Odstawić. Po 30 minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać jajko, rozkruszyć ser, dodać mąkę, oregano, wyciśnięty czosnek. Wymieszać na jednolitą masę.
Smażyć w oleju rzepakowym aż będą rumiane



14 komentarzy:

  1. poproszę jednego, albo dwa, ewentualnie 7! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placki, czasem dodaję jeszcze do środka posiekne orzechy włoskie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placki, czasem dodaję jeszcze do środka posiekne orzechy włoskie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja przepieknie. Narobilas mi smaka na takie placki, chyba sie musze za nie zabrac:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. często robię, bardzo je lubię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne placuszki! Założę się, że zniknęły w mgnieniu oka;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie placki, podobnie jak ziemniaczane, nigdy się nie nudzą...

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne! oregano i feta- całkiem mnie przekonały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham!:) tak dawno ich nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam wczoraj identyczne :) W smaku dobre, ale wypiły tyle tłuszczu... :(
    Wina starej patelni, na ktorej wszystko się przypala :/ Ale nawet gdybym miala lepszą, nie wiem czy wyszłyby mi tak ślicznie rumiane, kształtne i grubiutkie jak Tobie ;)

    OdpowiedzUsuń