poniedziałek, 16 września 2013

Sernik doskonały z pomarańczowym karmelem - ciasto bezglutenowe


Tyle razy piekłam serniki. Nie do końca byłam z nich zadowolona. Zawsze coś. Zwykle pękał, jak ziemia po trzęsieniu ziemi. Więc zaczęłam czytać, szukać serów odpowiednich.
Najbardziej lubię serniki z warszawskiej cukierni Misianka. Co to za smak !!! Po prostu rozpływa się w ustach. Mój sernik w niczym już nie odbiega os tamtego. Nie pęka, jest kremowy, delikatny i rozpływa się w ustach. Te piekłam w maleńkich tortownicach. Ale składniki podam na duży sernik. Na samych żółtkach. W następnym wpisie podam przepis na wykorzystanie białek i nie będzie to beza:)


SKŁADNIKI:

3 opakowania po 500 g twarogu półtłustego President w tzw. kiełbasce czyli folii lub innego sprawdzonego
9 żółtek
9 łyżek cukru drobnego
2 łyżki skórki z pomarańczy w cukrze + skórka z otartej pomarańczy
3 łyżki mąki ziemniaczanej

pomarańcza
sok z jednej pomarańczy
5-6 łyżeczek cukru trzcinowego 


PRZYGOTOWANIE:

Żółtka zacząć miksować z cukrem na biały puch. Następnie dodawać po łyżce sera. Kiedy już zużyjemy cały ser dodać skórkę pomarańczową w cukrze i tą otartą. Dodać mąkę ziemniaczaną. 
Całość wlać do formy i piec w 180 stopniach przez 50- 60 minut. 
Dla jeszcze delikatniejszego efektu piec w kąpieli wodnej.
Jeśli ktoś lubi biały sernik można go piec do momentu ścięcia się sera. Około 3-40 minut. Ja wolę te troszkę podpieczone. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w piekarniku. 


Karmel

Na patelnie wlej sok z pomarańczy i kostki lub sypki cukier trzcinowy. Włóż pokrojone cieniutko plastry pomarańczy. Czekaj aż zrobi się dość gęsty syrop. Wyłóż sernik plastrami pomarańczy i polej karmelem. 


13 komentarzy:

  1. Sernik i pomarańczowy karmel...
    To brzmi cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten karmel to cudo, a w połączeniu z rozpływającym się w ustach sernikiem na pewno można oszaleć z zachwytu!; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny :)! Ja np. sernik nowojorski piekę w temp. 150 stopni i wychodzi równiuteńki jak deska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały, podoba mi się ogromnie :) I bardzo ciekawa jestem białkowego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda doskonale, zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale uroczo wygląda w małych tortowniczkach z plasterkiem pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja kocham serniki! Ten na pewno by mi przypadl do gustu:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, co za sernik!!! nam sam widok aż robię się głodna *-*

    OdpowiedzUsuń
  9. sernik bajeczny :) marzy mi się taki!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ah dawno już chodzi za mną taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń