czwartek, 26 lipca 2012

Włoska sałatka z pieczonego bakłażana



Składniki:

bakłażan
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól pieprz



Przygotowanie:

1. Pokrój bakłażana na 1 cm krążki, i upiecz na suchej patelni (bez tłuszczu) tak aby się lekko zrumieniły.

2. W kubku przygotuj dressing : oliwa ocet sól i pieprz

3. Czosnek pokrój w talarki a natkę pietruszki drobno posiekaj.

4. Teraz ważna kolej przygotowywania: zdejmuj gorące krążki bakłażana i układaj warstwowo.
 Na pierwszą warstwę bakłażana nałóż czosnek mniej więcej po 1-3 plasterki, wszystko zależy od wielkości ząbka i polej dressingiem, posyp natką. Teraz układaj drugą warstwę i tak do aż skończą się bakłażany. Najlepiej układać w szklanej misce. Przed podaniem poczekaj aż bakłażan ostygnie i "weźmie" dresing. Schłódź w lodówce. Można jeść przez kilka dni. Super smakuje z ciabattą.




3 komentarze:

  1. Takie to proste, a na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mam nadzieję, że ją zrobisz.

      Usuń
  2. czy pieczone czy grillowane zawsze są obłędne :)

    OdpowiedzUsuń