wtorek, 6 sierpnia 2013

Gładka konfitura z moreli


Gładka konfitura z moreli

Tegoroczne konfitury z moreli zostały przez mnie zmiksowane blenderem. Efekt znakomity. Ale przypadkowy. Kupiłam morele, ale za nic nie chciały się zrobić "konfiturowe". Zmiksowałam je. 



Składniki:

400 g cukru żelującego trzcinowego lub pektyna i cukier trzcinowy 
1 łyżka soku z cytryny
walinia (opcjonalnie)

2 kg moreli

Przygotowanie:

Morele myjemy, kroimy na mniejsze cząstki wrzucamy do rondla z niewielka ilością wody oraz sokiem z cytryny. Dodajemy też kawałek laski wanilii. Nastawiamy na małym ogniu na kilka godzin. Zwykle duszę owoce około 2-3 godziny, aż uzyskam konsystencję taką jaką chcę - czyli wolno spływającą po drewnianej łyżce. Pod koniec dodaję cukier żelujący. Wyjmuję laskę wanilii i blenduję i jeszcze podgrzewam aż zacznie "bulgotać". Nakładam do wyparzonych słoików. Odwracam do góry dnem na 5 minut, po czym odwracam, pozwalam na wystudzenie. Większą ilość warto zapasteryzować np. w piekarniku nagrzanym na 120 st. C  termoobioegiem lub 130 st. C bez niego na 30 minut. 



9 komentarzy:

  1. Morelowy- ulubiony! W zeszłym roku robiłam i dodałam ociupinkę cynamonu...jeżeli tylko lubisz takie smaki, to polecam. Piękne słoiczki i cudne kolory dżemiku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak cynamon byłby super, czasami biorę sobie na czubek łyżeczki, żeby poczuć smak. Szczerze powiem, ze zapomniałam :)

      Usuń
  2. Pycha do gofrów idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne słoiczki, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm :) morelowa, słodziutka, po prostu pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności czekają na zimę :)U mnie też już po zaprawach morelowych, teraz przyszedł czas na maliny. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń