poniedziałek, 24 marca 2014

Łosoś z puree z pietruszki






Nie przepadam za pietruszką w korzeniu. Ale kiedy zrobiłam z niej puree zamieniłam zdanie.  Przepis na nie znalazłam w małej książeczce w której Andrzej Polan dzielił się z czytelnikami przepisami na dania z dorsza. Jednym z dodatków do ryby było puree z pietruszki. Zrobiłam je według przepisu autora. Bardzo nam smakowało. Pure jest pyszne i może z powodzeniem zastąpić ziemniaki.

Składniki:

2 porcje łososia
2 łyżki oliwy
 1 łyżka sosu sojowego
świeży imbir - trochę do smaku
czosnek 1 ząbek

PURE:

3 korzenie pietruszki
mleko ok. 1 szklanki
sól do smaku
1 łyżeczka miodu
biały pieprz do smaku


Przygotowanie:
 Umytą i obraną pietruszkę pokroić  na kawałki i zalać mlekiem tak aby zakryło warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości (10-15 minut. Kiedy będzie miękka dodać sól, miód i pieprz biały. Zmiksować.

 Doprawionego łososia udusić w folii około 20 minut. 


21 komentarzy:

  1. Zastępnik ziemniaków to coś dla mnie, choć je uwielbiam to jednak, z racji nadchodzącej pory letniej, powinnam znacznie ograniczyć spożycie. Taki zastępnik bardzo mi się przyda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to musi być dobre! Uwielbiam tę rybkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bosko! JA kocham korzeń z pietruszki, a nienawidzę naci.. haha! :D
    Możemy się zgrać: ja będe jeść dół, a ty górę :D
    Ale danie... o mamo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielbię pietruszkę, zawsze wyjadam ją z rosołu i bulionu! Muszę zrobić to puree, bo nie mam wątpliwości, że będzie pyszne. A z łososiem - bajka! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł zapiszę sobie i spróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. MMM... wygląda tak smacznie... palce lizać!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię pietruszkę, łosoś fajnie podany z sosem sojowym. Pysznie to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też za pietruszką nie przepadam, ale za łososiem owszem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fanką pietruszki nie jestem, więc co do tego puree mam mieszane uczucia, ale ten Twój łosoś ma tak cudowny kolor! Zakochałam się :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio polubiłam brukselkę więc z polubieniem dań z pietruszki nie będzie problemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale tu u Ciebie jest pysznie! aż mi ślinka pociekła:))

    OdpowiedzUsuń
  12. To puree jest zaskakujące, jestem ciekawa, jak smakuje.; ))

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, jak to wspaniale wygląda! Ciekawa jestem połączenia smaków :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam puree z pietruszki, zaciekawiłaś mnie:) Bardzo smaczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie jadłam puree z pietruszki, zaciekawiłaś mnie:) Bardzo smaczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czytając ten post i oglądając zdjęcia przełykałam ślinę. Tak apetycznie podałaś tego łososia, że trudno się oprzeć. Zapisze przepis, żeby nie zapomnieć. I to puree....

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne danie :) powiem Ci że ja takie puree z pietruszki robię i uwielbiamy je!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny obiadek, ja często robię puree z różnych warzyw, jednak z pietruszki nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. z pietruszki jeszcze nie robiłam puree - zaintrygowałaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń