środa, 27 czerwca 2012

Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką

Składniki:

Ciasto:

1 i  1/2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej (jeżeli nie masz to dodaj otrąb)
pół szklanki letniej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1/2 opakowani drożdży suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Monini

Farsz:

1 szklanka żółtej lub czerwonej soczewicy
1 marchew
pół selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1ząbek czosnku
sól
świeże listki tymianku lub suszonych ziół
2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek

Mini calzone z 
soczewicą


Przygotowanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników. Odstaw na pół godziny niech urośnie.

2. Ugotuj soczewicę do miękkości.Odcedź i wystudź.

3. Marchew seler i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kosteczkę.

4. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę a następnie dodawaj starte warzywa, smaż kilka minut.

5 . Dodaj ugotowaną soczewicę i wymieszaj dodając ząbek czosnku (sprasowany) i świeże listki tymianku.

6. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na ok 3-4 min. wytnij kółka i nałóż farsz. Następnie połóż kolejne kółko z ciasta i zlep brzegi.

7. Wierzch posmaruj białkiem i posyp czarnuszką.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piec ok 20 minut.

Mnie wyszło 10 sztuk z podanych składników. Zostało sporo farszu wiec zrobiłam nazajutrz pierogi.

Jedliśmy calzone z młodą kapusta. Pasowało i smakowało.






2 komentarze: