środa, 10 września 2014
Puszyste ciasto z winogronami i cynamonem (ciasto bezglutenowe)
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Placuszki kalafiorowo - kukurydziane
sobota, 23 sierpnia 2014
Gazpacho z awokado
poniedziałek, 18 sierpnia 2014
Krem jagodowy z jogurtowym serkiem
Jagody opłucz i włóż do wysokiego rondla, wsyp cukier puder i lekko podgrzewaj aż jagody puszczą sok. Zblenduj lub zmiksuj. Dodaj pastę waniliową. Przecedź przez sito i lekko odparuj wodę dla uzyskania gęstej konsystencji. Ugotuj ryżowy makaron grube wstążki przyrządzonego według opisu na opakowaniu. Serek Almette Jogurtowy utrzyj z odrobiną cukru pudru i połową łyżeczki pasty waniliowej.
czwartek, 14 sierpnia 2014
Turbot z karmelizowaną cytryną
Ledwie zmieścił się na patelni. Ważył 1300 gramów. Turbot z karmelizowaną cytryną. To prawdziwa rybna uczta. Obok upiekłam frytki z batata.
Składniki:
turbot
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
cytryna
sok z cytryny
batat
natka pietruszki
Przygotowanie:
Oczyścić turbota, naciąć skórę, włożyć w nacięcia plasterki czosnku, posolić, polać sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Marynować.
Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć z dwóch stron. Przełożyć na pergamin i piec z batatem w 200 stopniach ok. 40 minut.
Na patelni na której smażył się turbot karmelizować cytrynę. Położyć przed podaniem na wierzch ryby, posypać drobno posiekaną natką.
wtorek, 5 sierpnia 2014
Bezglutenowy chleb jaglany z lnem
środa, 30 lipca 2014
Sernikowe semifreddo ze śliwką
piątek, 25 lipca 2014
Likier pistacjowy
PRZYGOTOWANIE:
W gorącej wodzie obgotować lekko pistacje, odcedzić i obrać ze skórki. Osuszyć. Wrzucić do blendera i zmiksować z niewielką ilością cukru. Przełożyć pastę do słoja i zalać alkoholem. Słoik odstaw na tydzień w ciemne miejsce gdzie światło nie ma dostępu.
Po tygodniu. Wlać do rondla śmietankę z cukrem i doprowadzić do wrzenia, mieszając aby cukier dobrze się rozpuścił. Dodać ekstrakt waniliowy i następnie ostudzić.
Do wystudzonej śmietanki wlać alkohol z pistacjami i wymieszać wszystko razem. Rozlewać do ładnych butelek.
czwartek, 24 lipca 2014
Chrupiący łosoś z pistacjami
czwartek, 10 lipca 2014
Papryka faszerowana komosą i szpinakiem
PRZYGOTOWANIE
Z papryk usuwam gniazda nasienne, blanszuję we wrzątku około 5 minut. Wyjmuję i studzę.
W garnku gotuję quinoę zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzam na sicie.
sobota, 21 czerwca 2014
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami
SKŁADNIKI:
750 g mąki pszennej
0,5 szklanki kakao
2 łyżeczki sody
2 szklanki wrzątku woda (500 ml)
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki octu
1,5 szklanki cukru - dałam trzcinowy
łyżka kawy rozpuszczalnej
szklanka wiśni rozmrożonych (do ciasta dajemy rozmrożone)
płatki kokosowe do posypania na wierzch)
PRZYGOTOWANIE:
Do misy wsypałam wszystkie suche składniki i przemieszałam trzepaczką. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę.
Ciasto wyłożyłam do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Na wierzchu rozłożyłam wiśnie i posypałam płatkami kokosowymi. Piekłam ok. 45 minut w 180 st. C.
Po wystudzeniu posypałam lekko cukrem pudrem.
sobota, 14 czerwca 2014
Mleczna kanapka z lnianym żywym chlebem
Deser pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu.
poniedziałek, 2 czerwca 2014
Bezglutenowy chleb z samych ziaren
poniedziałek, 19 maja 2014
Cukinia w miętowym jogurcie
poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Babeczki z warzywnym nadzieniem
wtorek, 15 kwietnia 2014
Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym
PRZYGOTOWANIE:
Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, ponakłuwać dno widelcem i piec w 180 stopniach C ok. 20 minut.
Masa morelowa:
Morele namoczyć w wodzie ok. 2 godziny. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Przełożyć do garnka, wlać miód pitny i odparować alkohol jakieś 5-10 minut. Zmiksować na mus dodając skórkę z cytusów i sok. W naczyniu rozpuścić żelatynę fix w ok. 30 ml zimnej wody, potem dodać ok. 100 ml wrzątku. Całość zmieszać z musem morelowym. Wystudzić. Na zimne, upieczone ciasto wlać schłodzoną masę morelową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować np. płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną. Można też "pomalować" rozpuszczoną białą czekoladą.