środa, 10 września 2014

Puszyste ciasto z winogronami i cynamonem (ciasto bezglutenowe)



Ciasto upiekłam z jasnej z mąki gryczanej. Jest lekkie i zdrowe. Zamiast cukru dodałam ksylitol. Jest podobne do biszkoptu. Jest trochę suche, więc jeśli jesz masło dobrze dodać 30 ml ropuszczego chłodnego masła lub oleju.
Użyłam włoskie bezpestkowe winogrona. 

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki ksylitolu
4 jaja 
pół łyżeczki cynamonu
kiść fioletowych winogron


Przygotowanie:

Nastawić piekrnik na 180 st. C.
Niewielką tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, dodałam ksylitol i mieszałam mikserem na średnich obrotach, potem dadałam żółtka. Miksowałam kilka chwil. Następnie dodawałam mąkę z  proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam cynamon. Całość wymieszałam na małych obrotach. Masę wylałam do tortownicy. Na wierzch położyłam owoce. Piekłam w 180 stopniach ok. 40-45 minut. 



poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Placuszki kalafiorowo - kukurydziane


Pyszne placuszki kalafiorowe o smaku curry. Są bezglutenowe.


SKŁADNIKI:

mały kalafior
łyżeczka curry
ząbek czosnku
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 jaja
4 łyżki kaszki kukurydzianej (polenty) 
sól
natka pietruszki 
olej



PRZYGOTOWANIE:

Różyczki kalafiora ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie, oocedź i ostudź. Następnie ugnieć lekko praską do ziemniaków. 
Wciśnij czosnek, dodaj przyprawy, mąkę kukurydzianą i wbij 2 jaja. Wymieszaj.
Formuj placuszki i obtaczaj w roztrzepanym jajku i kaszce kukurydzianej.
Smaż na złoto z dwóch stron. Odsącz na ręczniczku papierowym. Podawaj z dipem z jogurtu i czosnku. 


sobota, 23 sierpnia 2014

Gazpacho z awokado


Wreszcie przyszedł czas na chłodne zupy. Gaspacho wspaniale chłodzi, nawadnia i dodaje energii.

SKŁADNIKI:

2 bardzo duże pomidory  malinowe ( moje były ogromne i bardzo mięsiste, praktycznie brak pestek) 
ząbek czosnku
awokado
pół czerwonej cebuli
 pół papryczki chili
świeża kolendra  
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory sparz we wrzątku, pokrój na kawałki i zmiksuj. 
Resztę składników pokrój w staranną kosteczkę, natkę kolendry posiekaj. Dodaj do pomidorów i odstaw aby smaki się przegryzły. 



poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Krem jagodowy z jogurtowym serkiem



Krem jagodowy z makaronem ryżowym i świeżymi truskawkami.

SKŁADNIKI:

250 g świeżych lub mrożonych jagód 
1,5 łyżeczki pasty waniliowej
2 łyżki cukru pudru
jogurtowy serek Almette
makaron ryżowy grube wstążki 
truskawki do dekoracji
listki świeżej mięty 
Czas przygotowania ok. 30 minut



PRZYGOTOWANIE:

Jagody opłucz i włóż do wysokiego rondla, wsyp cukier puder i lekko podgrzewaj aż jagody puszczą sok. Zblenduj lub zmiksuj. Dodaj pastę waniliową. Przecedź przez sito i lekko odparuj wodę dla uzyskania gęstej konsystencji. Ugotuj ryżowy makaron grube wstążki przyrządzonego według opisu na opakowaniu. Serek Almette Jogurtowy utrzyj z odrobiną cukru pudru i połową łyżeczki pasty waniliowej.



Lekko ostudzony krem jagodowy wylej ostrożnie na talerz deserowy, na środku uformuj gniazdko z makaronu.  Dekoruj truskawkami i miętą.




czwartek, 14 sierpnia 2014

Turbot z karmelizowaną cytryną

Pieczony turbot z cytryną

Ledwie zmieścił się na patelni. Ważył 1300 gramów. Turbot z karmelizowaną cytryną. To prawdziwa rybna uczta. Obok upiekłam frytki z batata.



Składniki:


turbot
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
cytryna 
sok z cytryny
batat
natka pietruszki



Przygotowanie:


Oczyścić turbota, naciąć skórę, włożyć w nacięcia plasterki czosnku, posolić, polać sokiem z cytryny, posmarować oliwą. Marynować.
Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć z dwóch stron. Przełożyć na pergamin i piec z batatem w 200 stopniach ok. 40 minut.
Na patelni na której smażył się turbot karmelizować cytrynę. Położyć przed podaniem na wierzch ryby, posypać drobno posiekaną natką.

wtorek, 5 sierpnia 2014

Bezglutenowy chleb jaglany z lnem



Chleb z mąki jaglanej z lnem. 


Składniki:

 2 i 1/2 szklanki mąki jaglanej
  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki inuliny (opcjonalnie)
1/2 szklanki siemienia lnianego świeżo mielonego
350 ml mleka lub jogurtu pitnego 
 3 łyżki oleju rzepakowego 
1 łyżeczka soli
2 białka 

Przygotowanie:

Wymieszać suche składniki. Dodać mleko ( ja dodałam jednego i drugiego czyli jogurtu i mleka, bo masa wydawała mi się za gęsta), olej i białka. Wyrobić na jednolitą konsystencję. Przełożyć do wysmarowanej foremki. Piec 60 minut w 190 stopniach C.






środa, 30 lipca 2014

Sernikowe semifreddo ze śliwką


Na okres letni porzucam pieczone serniki na rzecz tego właśnie semifreddo twarogowego. 
Do tego sos ze śliwki suszonej z miodem pitnym. Całość polana miodem kurpiowskim. 




Z podanych składników wyszły 4 porcje:

Składniki:

250 g sera twarogowego
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 36%
1 łyżka miodu 
i jeszcze do polania
duża garść suszonych śliwek sechlońskich ( jeśli nie znosicie zapachu wędzenia lepiej użyć zwykłych śliwek suszonych)
2 goździki
pół szklanki miodu pitnego (dałam dwójniak)
mielony cynamon i/lub ziarenka z laski wanilii




Przygotowanie:

Twaróg i ser mascarpone ucieramy drewnianą pałką w makutrze, dodajemy hojną łyżkę miodu, wlewamy śmietankę, doprawiamy cynamonem mielonym i/lub wanilią - to zależy od preferencji smakowych. Całość dokładnie ucieramy. Masę wkładamy do foremek mocno ubijając. Wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny.

W czasie mrożenia przygotowujemy sos. Śliwki wkładamy do rondla, zalewamy miodem pitnym, dodajemy goździki  i gotujemy do miękkości. Uwaga aby się nie wygotował płyn! Całość miksujemy i przecieramy przez gęste sito albo miksujemy.
Sos schładzamy ale można podać gorący. Wtedy zimne semifreddo podkreśli smak i aromat sosu.

Wyjąć mrożone semifreddo z zamrażarki i na kilka sekund włożyć do wrzątku foremkę, wtedy ładnie wyjdzie semifreddo z foremki.

Kiedy go jadłam towarzyszyło mi uczucie szczęścia. Kremowa, lekko kwaśna konsystencja i bardzo sos aromatyczny. 
Aby całość ładnie wyglądała polałam jeszcze łyżeczką miodu.  



piątek, 25 lipca 2014

Likier pistacjowy


 Likier widoczny na zdjęciu jest kupiony. Ale możemy go zrobić samodzielnie:)
Migdałowy też. Przepis poniżej. Postępowanie będzie takie same w obu przypadkach. 
I jak naleci nas ochota na polanie lodów właśnie takim likierem mamy jak znalazł.
Likier to napój alkoholowy wysokoprocentowy od 26% - 45 %


SKŁADNIKI:

100 g pistacji naturalnych niesolonych 
500 ml spirytusu (tak mówi włoski przepis ) lub 250 ml spirytusu i 250 ml wódki
500 ml śmietanki
500 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii




PRZYGOTOWANIE:

W gorącej  wodzie obgotować lekko pistacje, odcedzić i obrać ze skórki. Osuszyć. Wrzucić do blendera i zmiksować z niewielką ilością cukru.  Przełożyć pastę do słoja  i zalać alkoholem. Słoik odstaw na tydzień w ciemne miejsce gdzie światło nie ma dostępu.
Po tygodniu. Wlać do rondla śmietankę z cukrem i doprowadzić do wrzenia, mieszając aby cukier dobrze się rozpuścił. Dodać ekstrakt waniliowy i  następnie ostudzić.
Do wystudzonej śmietanki wlać alkohol z pistacjami i wymieszać wszystko razem. Rozlewać do ładnych butelek.




Nalewki i wina domowe II edycja

czwartek, 24 lipca 2014

Chrupiący łosoś z pistacjami


To bardzo szybki obiad! Przywiozłam z wakacji z Sycylii sporo różnych produktów min pistacje. Wykorzystałam je do pieczonego na chrupko łososia. Warto zaopatrzyć się w te orzeszki. Są smaczne, mają mnóstwo wartości odżywczych. 


SKŁADNIKI:

4 porcje łososia
skórka z cytryny
sól
mielone pistacje (drobno posiekane)
oliwa
awokado 


PRZYGOTOWANIE 

Rozgrzej piekarnik na 180 st. C
Zetrzeć skórkę z cytryny i posyp mięso ryby, doprawić ją z obu stron solą.
Następnie wierzch  ryby otocz w zmielonych, posiekanych pistacjach. Rybę połóż na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy i piecz 15 -20 minut.


Podawaj z risotto lub z  ryż cytrynowy i awokado 🥑.

czwartek, 10 lipca 2014

Papryka faszerowana komosą i szpinakiem


Papryka nadziewana komosą (quinoa) i szpinakiem. 


SKŁADNIKI

2 duże czerwone papryki
1/3 paczki quinoa
sól, pieprz
liście szpinaku
pieczarki kilka sztuk 
2 ząbki czosnku
oliwa



PRZYGOTOWANIE

Z papryk usuwam gniazda nasienne, blanszuję we wrzątku około 5 minut. Wyjmuję i studzę.
W garnku gotuję quinoę zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzam na sicie.
Rozgrzewam olej na patelni, dodaję wyciśnięty czosnek i pokrojone pieczarki. Po kilku minutach duszenia dodaję liście szpinaku. Na koniec wrzucam komosę i doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Nadziewam papryki. Na dno małej formy wylewam oliwę i układam papryki. Przykrywam folią aluminiową. Całość zapiekam w 200 stopniach około 20- 30 minut.

sobota, 21 czerwca 2014

Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami

Uczestniczę w sztafecie przekazywania tego przepisu. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty .
Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam mniej niż inni, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. 



                                              SKŁADNIKI:

750 g mąki pszennej 
0,5 szklanki kakao 
2 łyżeczki sody
2 szklanki wrzątku woda (500 ml)
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki octu 
1,5 szklanki cukru - dałam trzcinowy
łyżka kawy rozpuszczalnej 
szklanka wiśni rozmrożonych (do ciasta dajemy rozmrożone)
płatki kokosowe do posypania na wierzch)


                                     PRZYGOTOWANIE:


Do misy wsypałam  wszystkie suche składniki i przemieszałam trzepaczką. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę.
Ciasto wyłożyłam do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Na wierzchu rozłożyłam  wiśnie i posypałam płatkami kokosowymi. Piekłam ok. 45 minut  w 180 st. C.



Po wystudzeniu posypałam lekko cukrem pudrem.


sobota, 14 czerwca 2014

Mleczna kanapka z lnianym żywym chlebem




Zdecydowałam się: nie jem glutenu. Mam mało żelaza we krwi. Witamina D ... niedobór. W moim postanowieniu pomaga mi przetrwać chleb lniany niepieczony  - żywy Habżyki.
Jak dobrze, że jest:)

Habżyki występują w 3 smakach. Naturalne słonecznik i len, pomidor - bazylia, cebula- czosnek
To nowość na polskim rynku. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Chlebek jest bezglutenowy, w 100% surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na Habżyki . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo .

Ostatnio doskwiera mi brak deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę, bezglutenową i udało się:) 


SKŁADNIKI:

opakowanie Habżyków 
opakowanie serka mascarpone
100 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki ksylitolu

Serek wyłóż do misy dolej mleczko, ksylitol. Wymieszaj razem. Na koniec dolej rozpuszczoną żelatynę kilku łyżka wrzątku. 



Deser pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu.




poniedziałek, 2 czerwca 2014

Bezglutenowy chleb z samych ziaren


Przeczytałam książkę Novaka Diokovica  "Serwuj, aby wygrać". Opisuje swoją mistrzowską formę, po tym jak przestał jeść produkty zawierające gluten. Obiecuje, że po 14 dniach mam poczuć się lepiej. Trzymam za słowo. A póki co zakupiłam mnóstwo dziwnych produktów. Żeby mieć co zjeść. Obsesyjnie myślę o bułce.
Upiekłam sobie chleb bezglutenowy, których przepisów pełno w sieci. 
Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie są tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu. 
Do chleba zrobiłam masło z orzechów włoskich. Obsesja lekko ucichła. 


SKŁADNIKI 

150 g bezglutenowych płatów owsianych
po 80 g mielonego i ziaren siemienia lnianego
garść orzechów włoskich posiekanych
50 g babki płesznik
łyżka miodu
2 szklanki letniej wody
3-4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
kilka suszonych daktyli posiekanych drobno
2 suszone figi drobno posiekane

PRZYGOTOWANIE

Suche składniki wsypać do dużej miski i dodałam mokre. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Potem całość przełożyć do keksówki i piec w 175 st. przez 30 minut. Wyjęłam z formy i piec jeszcze 40 minut. 

Ps.Trzymam go w lodówce.
I wreszcie mam coś na kształt kanapki;) 



poniedziałek, 19 maja 2014

Cukinia w miętowym jogurcie






O cukini w miętowym jogurcie nie powiem za wiele. Dobre to, bardzo dobre.

Składniki:

cukinia
ząbek czosnku
sól
kilka listków mięty + kilka do dekoracji
łyżka soku z cytryny 
skórka cytrynowa
pieprz czerwony (opcjonalnie)
olej rzepakowy
250 ml naturalnego jogurtu 


Przygotowanie:


Cukinię pokrój w kosteczki, usmaż na łyżce oleju, pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Odstaw do wystudzenia.


Do miski wlej jogurt, sok z cytryny, skórkę i posiekaną miętę. Wymieszaj  i dopraw solą.
Dodaj chłodna cukinię, posyp czerwonym pieprzem i dodaj listki mięty. 




poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Babeczki z warzywnym nadzieniem


Wypieczone babeczki z pysznym warzywnym wypełnieniem z marchewką, burakiem i zielonym groszkiem. Nie będę się rozpisywać jak smakują. Po prostu jak ktoś lubi warzywa to je polubi. Do wersji z marchewką można dodać łososia a do groszkowej i z buraka boczek. Ale polecam te wege. Są pysznie doprawione i pełne smaku.


SKŁADNIKI 

Na 6 sztuk 
(w zależności od wielkości foremek wyjdzie różna ilość babeczek)

2 średnie marchewki
3/4 szklanki mrożonego groszku
2 średnie buraki 
6 szt. wypieczonych razowych babeczek

PRZYGOTOWANIE 

Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, więc wstawiamy i gotujemy go najpierw, po 30 minutach wstawiamy garnek z marchewką a na koniec garnek z zielonym groszkiem, gdyż groszek gotuje się w kilka minut. Odcedzamy po kolei warzywa, obieramy buraka i marchewki. Przekładamy do garnków w których się gotowały i miksujemy warzywa. Za każdym razem płuczemy końcówkę blendera.



Ciasto:

1,5 szklanki mąki razowej pszennej ( można wymieszać pół na pół ze zwykłą mąką)
1 jajo
1/3 kostki masła zimnego
1 łyżka greckiego jogurtu
łyżeczka soli

Ciasto zagniatamy  lub łączymy w robocie kuchennym. Kulę ciasta schładzamy w lodówce 30 minut zawijając ciasto w folię. Potem wylepiamy foremki wysmarowane masłem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach C.


Masa do połączenia z warzywami:

340 g greckiego gęstego jogurtu
3/4 opakowania fety 
2 jaja
ząbek czosnku
odrobina soli
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka posiekanego szczypiorku z dymki

Całość wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Następnie dodać po równo do trzech mas warzywnych.
Wymieszać.
Do marchewki dodałam czarnuszkę. 
Do buraczków odrobinę chrzanu
Do groszku drobno pokrojoną dymkę.

Nadziewać podpieczone babeczki i zapiekać jeszcze 20 minut w piekarniku w 180-190 st.C.

Świetnie podawać je z kiełkami.





wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym


Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym Jestem nim zachwycona. Wyszedł smaczny. Pachnie miodem pitnym. 



SKŁADNIKI:

Ciasto 

szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka greckiego jogurtu ale proponuję śmietanę
żółtko
1/3 kostki masła zimnego



Nadzienie:

suszone morele 200 g
skórka z pomarańczy lub/i z cytryny do smaku
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka miodu pitnego (u mnie dwójniak)
żelatyna fix ok. 2 łyżek płaskich




PRZYGOTOWANIE:

Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, ponakłuwać dno widelcem i piec w 180 stopniach C ok. 20 minut.

Masa morelowa:

Morele namoczyć w wodzie ok. 2 godziny. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Przełożyć do garnka, wlać miód pitny i odparować alkohol jakieś 5-10 minut. Zmiksować na mus dodając skórkę z cytusów i sok. W naczyniu rozpuścić żelatynę fix w ok. 30 ml zimnej wody, potem dodać ok. 100 ml wrzątku. Całość zmieszać z musem morelowym. Wystudzić. Na zimne, upieczone ciasto wlać schłodzoną masę morelową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować np. płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną. Można też "pomalować" rozpuszczoną białą czekoladą.

piątek, 11 kwietnia 2014

Miętowa galaretka z wodą gazowaną



W
upalne lato ta galaretka będzie hitem. Mocno orzeźwia. Jest zimna na języku daje się wyczuć bąbelki. 


SKŁADNIKI:

100 ml syropu miętowego
450 ml wody mineralnej gazowanej
2 łyżki żelatyny lub 3-4 listki
sok z połówki cytryny




PRZYGOTOWANIE:

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody ok. 50-100 ml osobiście wolę używać żelatyny w listkach). W naczyniu zmieszaj syrop z wodą gazowaną spróbuj czy jest dość słodkie. W razie potrzeby dalej jeszcze tyle aby była dla ciebie odpowiednia, wlej rozpuszczoną żelatynę i sok z połówki cytryny. Wymieszaj i przelej do słoiczków.

Jedną porcję wylałam na formę do tarty. Schłodziłam w lodówce i pokroiłam na kwadraty:) Wygląda jak potłuczona szyba. Na początku myslałam, że obleję ją gorzką czekoladą. Ale wyszła taka ładna, że czekolada mogłaby odebrać jej urok;)


niedziela, 6 kwietnia 2014

Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem



Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem. 


SKŁADNIKI:

500 g dorsza (u mnie mrożony)
sól i pieprz do smaku
skórka z połowy cytryny
olej do wysmarowania naczynia
500 g ziemniaków
gałka muszkatołowa szczypta
czerwona mielona papryka szczypta
 śmietanka 30% małe opakowanie
brokuł
3 ząbki czosnku


PRZYGOTOWANIE:

Dorsza oprószyć solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawić. 
Ziemniaki pokroić w plasterki lekko podgotować 6-7 minut. W tym samym czasie ugotować lekko brokuła.
Brokuła po odcedzeniu lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem rozłożyć brokuły, i pokrojony w plasterki ząbek czosnku, następnie położyć warstwę ziemniaków polać śmietanką, znowu ząbek czosnku, zetrzeć na to równomiernie gałkę muszkatołową, pieprzem oraz posypać papryką. Na wierzch położyć dorsza z ostatnim ząbkiem czosnku. Zapiekać 25 minut w 200 stopniach C.
.