Klarowny, delikatny mocno grzybowy bulion z uszkami.
Do ciasta dodałam proszek z grzybów. Jak je zrobić przeczytajcie poniżej.
cebula
Uszka:
To bardzo proste danie a smak ma niezwykły. Pasuje do białych mięs i do grzybów np. boczniaków.
Bataty obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut (do 15) lub na parze. Odcedzamy i odparowujemy chwilę. Dodajemy masło klarowane i miksujemy.
Na patelnię wlewamy miód i ocet. Redukujemy kilka minut. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy a następnie wykładamy gorące puree na talerz, polewamy sosem, dodajemy tymianek i czerwony pieprz a najlepiej owocem granatu.
Przepis jak zrobić ciasto na pierogi znajdziecie tu:
https://azgotuj.blogspot.com/2018/09/ciasto-na-pierogi.html
W tym poście najważniejszy jest farsz.
3 duże ugotowane ziemniaki mączyste utłuczone
1 opakowanie tofu
1 łyżeczka pudru z grzybów (mielone w młynku ogonki prawdziwków lub podgrzybków)
sól i pieprz do smaku
biała cebula
olej
Gofry darzę wielką miłością. Być może dlatego, że będąc w szkole podstawowej na przerwie przez dziurę w siatce ogrodzeniowej biegliśmy do budki z goframi. Ustawialiśmy się w długiej kolejce i czekaliśmy aż Pan od gofrów położy dżem na świeżym pachnącym, chrupkim gofrze a na wierzch dołoży jeszcze bitą śmietanę. To były lata 80- te. To taki nasz szkolny street food. Tak nazwałabym go dziś.
A to moje pierwsze gofry belgijskie, takie inne w smaku, do których węch prowadzi mnie jak psa do wędzarni. Przepis taki polepszony i ten tradycyjny znajdziecie poniżej. Usłyszałam w domu opinię, że to najlepsze gofry jakie do tej pory zrobiłam;)
A to moje pierwsze gofry belgijskie, takie inne w smaku, do których węch prowadzi mnie jak psa do wędzarni. Przepis taki polepszony i ten tradycyjny znajdziecie poniżej. Usłyszałam w domu opinię, że to najlepsze gofry jakie do tej pory zrobiłam;)
Mąkę wsypać do naczynia, wlać letnie mleko i wsypać drożdże oraz trochę cukru. Zostawić na 10 minut. Drożdże zaczną pracować i wtedy dodać resztę składników. Wymieszać odstawić do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie zamieszać i łyżką nakładać porcje do rozgrzanej gofrownicy.